Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Moeten kinderen straks een mondkapje op in het ov? En baby's?

Nog een paar weken en dan zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Moeten kinderen dan ook een mondkapje dragen? En baby's? Die vragen kregen we van onder anderen Wendy, Anneloes en Pam.

Het RIVM en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kunnen nog geen antwoord geven op deze vragen. "Het wetenschappelijk adviesteam van het kabinet is gevraagd om een leeftijd te noemen waarop het mondkapje verplicht is. Wij wachten nog op een antwoord", laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Vervoerders

Ze voegt daaraan toe dat dit antwoord vóór 1 juni – de datum waarop mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht worden – zal worden gecommuniceerd door onder andere de vervoerders.

Update 20 mei:

Reizigers vanaf 13 jaar oud moeten een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Dat maakte premier Rutte op 19 mei bekend tijdens een persconferentie. 

Zo
Lees ook:
Zo gaat het straks in het ov: mondkapje verplicht, alleen in uiterste geval boete

Dat kleine kinderen verplicht worden een mondkapje te dragen, lijkt niet waarschijnlijk. Verschillende onderzoeken tonen aan dat kinderen nauwelijks een rol spelen bij de verspreiding van het virus, en dat is ook waar het RIVM van uitgaat. Omdat mondkapjes bedoeld zijn om te voorkomen dat jij het virus overdraagt aan iemand anders, lijkt er dus weinig reden ook kleine kinderen te verplichten tot het dragen van een mondkapje.

6 jaar

Dat zien we ook in de ons omringende landen, waar mondkapjes in het openbaar vervoer al langer verplicht zijn. In België moet iedere reiziger boven de 12 jaar een mondkapje dragen, ook bij bus- en tramhaltes en op treinstations (in Nederland wordt dit alleen verplicht bij het in- en uitstappen en in het voertuig). In Duitsland is een mondkapje in het ov verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar.

Ook het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) ziet geen heil in het verplichten van mondkapjes voor echt jonge kinderen. "Mondkapjes zijn niet schadelijk of gevaarlijk voor kinderen, maar door de pasvorm blijven ze natuurlijk niet goed zitten. Daarnaast gaan kleine kinderen eraan trekken en dan hebben ze helemaal weinig nut."

Kabinetsbesluit

Daarnaast wijst het ziekenhuis erop dat kinderen ook buiten mogen spelen zonder anderhalve meter afstand te houden. "Het is natuurlijk een beslissing die door het kabinet zal moeten worden genomen, maar kleine kinderen verplichten een mondkapje te dragen, lijkt niet zinvol."

Mondkapjes in het ov: vanaf 1 juni

01:13
Vanaf 1 juni hebben mensen die met het ov willen reizen geen keus: ze moeten een mondkapje op. Dit zei premier Mark Rutte daarover.