Zonnig weekend

Vannacht nog vorst, maar volgende week weer kans op 25 graden

14 mei 2020 12:05
Zonnen op een vooralsnog leeg terras in Amsterdam kan volgende week weer. Beeld © Anke Teunissen / Hollandse Hoogte / ANP

Het blijft eerst nog een aantal dagen aan de frisse kant, maar zondag zal de temperatuur weer oplopen tot plaatselijk 20 graden. Volgende week kan de temperatuur zelfs stijgen tot zomerse waarden.

En als er dan plaatselijk een buitje valt, dan stelt het niet veel voor. "Een druppel op een gloeiende plaat", noemt Nicolien Kroon, meteoroloog bij Buienrader, het.

Zon en wolken

Vandaag wisselen de zon en stapelwolken elkaar af. Er kan heel lokaal in het noorden of langs de kust een verdwaalde bui vallen. In het noorden van het land wordt het 10 graden, in Limburg stijgt het kwik naar 15 graden.

Vandaag is het de laatste dag van de IJsheiligen. Dat is de periode van 11 tot en met 14 mei en die markeert de overgang van koud voorjaarsweer met kans op nachtvorst, naar meer zomers getint lenteweer. Over het algemeen wordt aangenomen dat er na deze dagen geen nachtvorst meer voorkomt en de planten weer naar buiten kunnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moest jij ook krabben? Het heeft vannacht gevroren

Helaas gaat dat dit jaar niet op. Kroon: "Komende nacht kan het net als afgelopen nacht op de grond en op 1,5 meter weer gaan vriezen." 

Gelukkig stijgen na een koude nacht de temperaturen weer. Morgen komt er in vergelijking met vandaag overal een graadje bij, en ook zaterdag stijgt de temperatuur weer wat meer. 

Temperatuurstijging

"Het weekend komt met veel zon en het zal langzaam warmer worden. Zondag wordt het tussen de 15 en 20 graden. Na het weekend stijgt de temperatuur alleen maar meer, in de loop van de week kan het plaatselijk zelfs 25 graden worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore