Ga naar de inhoud
Ongelukken gehalveerd

Aantal verkeersdoden blijft gelijk tijdens coronacrisis

Beeld © ANP

De wegen mogen tijdens de corona-lockdown dan een stuk leger zijn dan normaal, het aantal dodelijke verkeersslachtoffers blijft opvallend genoeg vrijwel gelijk. Dat blijkt uit cijfers van de politie en verkeerskundig ICT-bureau VIA.

In de periode tussen 16 maart en 26 april waren er maar drie minder verkeersdoden dan in dezelfde periode in de afgelopen drie jaar, meldt het AD. Dit jaar vielen er in die tijd 62 doden te betreuren, in vergelijking met 65 in de afgelopen jaren. 

Aantal ongelukken gehalveerd

Dat is opvallend, omdat het totale aantal verkeersongelukken tijdens de coronacrisis is gehalveerd. Door een gebrek aan drukte en files zijn met name kleine ongelukken met alleen blikschade afgenomen, zo luidt een verklaring. De ongelukken díe vallen, zijn ernstiger. 

Filelezer
Lees ook:
Filelezer Erwin is blij als hij tóch wat te melden heeft

Uit een analyse van VIA blijkt dat ouderen en kinderen meer risico lopen in het verkeer. "Bij kinderen speelt waarschijnlijk mee dat ze nadat de scholen dicht gingen meer buiten zijn gaan spelen en fietsen", zegt Erik Donkers van het ICT-bureau. Ook ouderen pakken tijdens de coronacrisis wat vaker de fiets.

Volgens de cijfers is er een toename van ongelukken met bestelauto's, nu mensen veel online bestellen. Ook is het aantal ongelukken met motorrijders toegenomen, wellicht door het mooie weer van de laatste tijd. 

'Sfeer autoloze zondagen'

De politie reageert met verbazing op de cijfers. "Er heerst door de coronabeperkingen een beetje de sfeer van de autoloze zondagen van vroeger", zegt Paul Broer, verkeersbaas bij de politie. "Het verkeersbeeld is door de lockdown compleet veranderd. In het normale drukke verkeersbeeld let iedereen goed op, kijkt drie keer om zich heen. Dat lijkt nu minder."

Steeds
Lees ook:
Steeds drukker in de trein en op de weg, soms zelfs weer bijna als vanouds
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.