Beheerd door koning

'Subsidie voor Kroondomein Het Loo onrechtmatig verleend'

14 mei 2020 00:34
Kroondomein Het Loo is een deel van het jaar gesloten. Beeld © ANP

De 4,7 miljoen euro subsidie die koning Willem-Alexander krijgt voor Kroondomein Het Loo is onrechtmatig verleend. Dat zeggen drie vooraanstaande juristen op basis van de subsidiebeschikking die het tv-programma Zembla in handen heeft.

Uit de beschikking blijkt volgens Zembla dat de overheid de koning vrijstelt van belangrijke voorwaarden. Volgens de experts is dat in strijd met de wet. Door de vrijstelling mag de koning een gebied van 7200 hectare, ongeveer driekwart van het hele natuurgebied, drie maanden per jaar voor het publiek gesloten houden.

4,7 miljoen euro subsidie

Het Veluwse natuurgebied wordt beheerd door de koning, maar is eigendom van de Staat. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) verstrekt in totaal 4,7 miljoen euro natuursubsidie aan de koning voor de periode 2016 - 2021.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paleis op de Dam opent binnenkort deuren voor tv-kijkers

Voor andere subsidieontvangers geldt dat ze het terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor het publiek. Maar 1 hectare mag worden aangehouden voor privégebruik. Die regel is bedoeld om de belastingbetaler te laten meegenieten van het gesubsidieerde natuurgebied, aldus Zembla. Uit de beschikking blijkt dat voor de koning 'ter bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer' een uitzondering wordt gemaakt. 

'Onrechtmatig'

"Er zijn bestuursrechtelijk gezien zoveel dingen mis aan deze beschikking dat je kunt zeggen: dit is onrechtmatig," zegt professor Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden.

Al jaren is er ophef over de subsidieverlening voor het Kroondomein. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het Kroondomein het hele jaar voor het publiek toegankelijk is. Kamerleden die in 2018 wilden weten op welke gronden de ontheffing is verleend, kregen nooit antwoord van premier Rutte. Dat had wel gemoeten, zegt Voermans: "De Kamer is hierover onvolledig geïnformeerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer: subsidie kroondomein Het Loo stoppen als kabinet het niet openstelt

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore