'Onmenselijk vernederd'

OM in verkrachtingszaak tramschutter Gökmen T.: schuldig zonder straf

13 mei 2020 17:07 Aangepast: 27 mei 2020 13:07
Rechtbanktekening Gökmen T. (archieffoto)

Het OM wil dat Gökmen T. schuldig wordt verklaard aan verkrachting, zonder hem daarvoor straf op te leggen. T. werd in maart tot levenslang veroordeeld vanwege de tramaanslag in Utrecht vorig jaar, waarbij vier mensen omkwamen.

Tramschutter T. (38) zou in juli 2017 een vrouw hebben gedwongen tot seksuele handelingen, de vrouw hebben geslagen en over haar heen hebben geürineerd. Zelf heeft hij toegegeven seks met de vrouw te hebben gehad, maar ontkent hij haar te hebben verkracht. De handelingen die hij verrichtte, waren volgens hem op haar verzoek.

Volgens de aanklager heeft T. het slachtoffer 'onmenselijk vernederd' en 'alleen oog gehad voor bevrediging van zijn eigen lustgevoelens'. T. was vandaag niet aanwezig bij de behandeling van de zaak in de rechtbank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tramschutter Gökmen T. krijgt levenslang voor aanslag Utrecht

In de verkrachtingszaak zat T. enige tijd in voorarrest, totdat hij een week voor de tramaanslag op 18 maart 2019 op last van het gerechtshof op vrije voeten kwam. Volgens justitie waren er destijds geen signalen dat T. op het punt stond een terreurdaad te begaan.

Levenslang

T. kreeg in maart de in Nederland hoogst mogelijke gevangenisstraf voor de tramaanslag in Utrecht: levenslang. Bij die aanslag op 18 maart 2019 opende hij in en bij een tram op het 24 Oktoberplein het vuur op passagiers en voorbijgangers. Vier mensen kwamen om het leven, meerdere mensen raakten gewond.

Hij bekende de aanslag en ging niet tegen zijn straf in beroep. Door de levenslange straf die hij eerder kreeg, kon het OM voor de vermeende verkrachting geen extra straf eisen.

Vader doodgeschoten Roos (19) tegen tramschutter: 'Mijn leven lang zal ik jou volgen'

Tijdens de rechtszaak tegen tramschutter Gökmen T. spreken de nabestaanden en slachtoffers de verdachte toe. Een van de sprekers is de vader van Roos, die op 19-jarige leeftijd werd doodgeschoten. "Mijn leven lang zal ik jou volgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore