Corona-update, stel je vraag

Mag je met twee gezinnen in één huisje op vakantie?

13 mei 2020 17:24 Aangepast: 14 mei 2020 15:10

Nu de maatregelen weer iets soepeler worden, kunnen we er weer over na gaan denken: de zomervakantie. Bijvoorbeeld in een vakantiehuisje in eigen land. Veel lezers vroegen zich af: mag je met twee gezinnen in één huisje op vakantie?

Onder anderen Marion, Pascale en Johan willen weten hoe dat zit, dus we zochten het uit voor alweer de 75ste corona-update. Aangezien op vakantie gaan in het buitenland nog niet mogelijk is, bekijken we de situatie in Nederland.

Allereerst: wat zijn de regels?

Volgens het ministerie van Justitie is er géén regel over het delen van een vakantiehuisje. Het is dus niet verboden om een huisje te delen. Het RIVM wijst er wel op dat de coronamaatregelen ook op vakantie gelden. Dus: vaak je handen wassen én anderhalve meter afstand houden. Dat laatste is natuurlijk wel lastig, als je samen in een vakantiehuisje zit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kunnen we nog op vakantie naar het buitenland deze zomer?

Maximaal één huishouden

Ook in de huisjes zelf gelden maatregelen, vooral op vakantieparken. Op de parken van Landal GreenParks  geldt momenteel per huisje een maximale bezetting van één huishouden. Vriendengroepen en meerdere gezinnen samen, mogen dus niet in één huisje. Wanneer dat wel weer mag, kan het bedrijf nog niet zeggen.

Ook Center Parcs geeft aan dat het niet de bedoeling is dat mensen uit meer dan één huishouden, samen een huisje boeken. "Wij kunnen dat natuurlijk lastig controleren," zegt een woordvoerder. "We doen dan ook een beroep op de boekers om zich aan de maatregelen te houden."

Wel zegt het park mee te denken met bezoekers die toch willen komen. "Voor twee gezinnen zouden we dan bijvoorbeeld twee kleinere huisjes kunnen boeken, in plaats van één groot verblijf. Dan kun je je aan de afstandsregels houden en toch samen op vakantie."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Geen wildwaterbaan

Een vakantie in een park ziet er ook anders uit dan normaal. Zo kunnen de gasten bij Landal voorlopig niet uitgebreid verwelkomd worden, maar mag er maar één persoon de sleutel komen halen. Als de horeca straks weer open mag, zal die aan de anderhalvemeterregels moeten voldoen. En ook in het zwembad worden maatregelen genomen.

"Je kunt natuurlijk niet duizend mensen in een zwembad toelaten nu," zegt de woordvoerder van Center Parcs. "We kijken voorzichtig wat er mogelijk is. In eerste instantie zorgen we dat er per bezoeker 10 vierkante meter ruimte is. Het golfslagbad en de wildwaterbaan kunnen nog niet aan, maar bij een glijbaan kun je bijvoorbeeld veel makkelijker afstand houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore