Opening Schengenzone

Europese Commissie stelt richtlijnen op om toerisme weer op gang te krijgen

13 mei 2020 12:53 Aangepast: 13 mei 2020 14:06
Archiefbeeld uit Venetië. Beeld © Getty

De Europese Commissie heeft een pakket richtlijnen en aanbevelingen gepresenteerd om EU-landen te helpen de reisbeperkingen geleidelijk op te heffen. Maar voorlopig kan nog niet gezegd worden dat Nederlanders deze zomer massaal en zorgeloos een vakantietrip naar een zonnig oord kunnen maken.

In een 'toerismepakket' stelt de commissie vandaag een gefaseerde opheffing van grenscontroles voor en protocollen voor veilig vervoer per trein en vliegtuig en in het verblijf.

Ook ontwikkelt ze een interactieve kaart waarop reislustigen de epidemiologische ontwikkelingen in de EU kunnen volgen en waar ze hun reisdoel op kunnen afstemmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitsland versoepelt grenscontroles vanaf zaterdag

Volgens de commissie is de heropening van de Schengenzone, waarin in normale tijden vrij gereisd kan worden, prioriteit. Veel lidstaten hebben, in tegenstelling tot Nederland, op eigen houtje grenscontroles ingesteld of de grenzen gesloten toen het coronavirus Europa bereikte.

De commissie dringt aan op een betere coördinatie van de exitstrategie waarbij 'de gezondheid voorop staat' en er 'geen discriminatie tussen inwoners van verschillende landen mag zijn', aldus vicevoorzitter Margrethe Vestager.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore