Zij stierven door corona

'Wij zijn nu drie verdrietige kinderen, met onze ouders in ons hart verankerd'

14 mei 2020 13:16 Aangepast: 18 mei 2020 16:50

In deze serie laten we nabestaanden aan het woord over hun geliefden die zijn overleden door corona. Deze keer een eerbetoon aan Ali (90) en Piet (92) Vermeer uit Rotterdam.

Hun dochter Coby:

"In 1952 trouwde mijn vader met zijn grote liefde: Ali. Ze kregen twee dochters en een zoon. Mijn ouders waren twee lieve mensen, ze stonden altijd voor ons klaar. 

Mijn vader had twee gouden handen. Zo bouwde hij in zijn jeugd al een eigen zeilboot. Die verkocht hij dan weer voordat hij wat anders ging bouwen.

En in onze jeugd gingen we vaak uit varen met de Remco. De naam van de boot is een samenvoeging van de naam van mijn broer Rens, mijn zus Emma en van mijzelf, Coby. We gingen met de Remco op vakantie en brachten de weekenden door op het Brielse Meer. Altijd vaarden we op de mooiste plekjes.

Het gezin maakte vele tochten op de Remco. Het gezin maakte vele tochten op de Remco.

"Nadat mijn vader stopte met werken, bleef hij druk met allerlei creatieve projecten. Hij maakte uilen, kerkjes en roerdompen, allemaal van hout. Bijna te veel om op te noemen. 

Ook mijn moeder bleef niet stilzitten. Ze naaide, borduurde en haakte veel. Haar handen waren nooit even stil. Zo knipte ze zelfs op hoge leeftijd nog de mooiste kaarten. 

Toen mijn ouders in 2018 werden opgenomen in het verpleeghuis, betekende dat niet dat ze niets meer zouden ondernemen. Mijn moeder bleef kaartjes knippen met uiterste precisie. Ook kleurden we vaak samen in een mooi kleurboek."

"Nog steeds vinden we mijn vaders woorden overal terug."

"Mijn vader hield van boeken lezen, woordpuzzels maken en praten. En ja, hij was creatief in zijn taal. Nog steeds vinden we overal gedichtjes en kleine briefjes met aantekeningen terug. Hij schreef bijvoorbeeld dit gedicht:

Toen ik net de schone zakdoek zal leggen, wist ik niet hoe ik dit tegen jou zou zeggen. In dit ene gebaar, is 't toch kant en klaar. Bedankt voor al je zorgen, daarvoor dank ik elke morgen.

Maar op 27 maart sloeg het noodlot toe. Mijn beide ouders kregen coronaklachten en werden overgebracht naar de corona-afdeling. Er volgde een periode van onzekerheid. 

Ze leken stabiel totdat we op 5 april werden gebeld dat de situatie verslechterde. Mijn moeder kwam in een diepe comateuze slaap en ook mijn vaders gezondheid ging achteruit.

Wij hebben als kinderen nog afscheid kunnen nemen. Dit was kort en ingrijpend. Het contact wat altijd zo dichtbij was, werd nu verstoord door beschermende kleding en een mondkapje. Toch zijn we ervan overtuigd dat afstand op zo'n moment niet telt, maar wel de aanwezigheid van ons als hun kinderen."

"Onze vader en moeder zijn voor altijd in ons hart verankerd."

"Mijn moeder overleed op 9 april. Ze werd gevolgd door mijn vader op 11 april.

Wij zijn nu drie verdrietige kinderen die dit verlies een plek moeten geven. We denken aan ze als twee lieve ouders die nu thuis zijn gekomen. In het vertrouwen dat ze zijn opgenomen in het Vaderhuis waarnaar ze beiden verlangden. 

Wij herinneren onze ouders als twee lieve mensen met aandacht voor elkaar, altijd liefdevol naar anderen met veel zorgzaamheid en behulpzaamheid. Ze zijn voor altijd in ons hart verankerd."

Eerbetoon

Elke dag horen we hoeveel mensen er zijn overleden aan het coronavirus. In deze serie portretteert RTL Nieuws mensen achter de cijfers. Nabestaanden kunnen zelf hun geliefde aandragen door een mail te sturen naar eerbetoon@rtl.nl.

Het eerbetoon verschijnt vervolgens op deze pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore