Ga naar de inhoud
'Nooit ziek geweest'

113-jarige Spaanse is oudste persoon die corona overleeft

113-jarige María Branyas overleefde corona. Beeld © @MariaBranyas112

Ze was elf toen de Spaanse griep uitbrak, overleefde de Spaanse burgeroorlog en heeft nu ook afgerekend met corona. De 113-jarige María Branyas uit Spanje is voor zover bekend de oudste persoon die van het virus is genezen.

Begin maart vierde ze nog haar 113de verjaardag met familie. Het zou voorlopig de laatste keer zijn dat de oudste vrouw van Spanje haar familie zag. Vlak daarna sloeg het virus hard toe in Spanje. Veel bejaardentehuizen werden hard getroffen door corona.

Weinig klachten

Ook María woont in een bejaardentehuis, in de plaats Olot. Opmerkelijk genoeg had ze nauwelijks klachten toen ze in april positief getest werd op Covid-19.

Wekenlang werd ze geïsoleerd van de buitenwereld. Ze had alleen telefonisch contact met haar familie. "Ze verveelde zich erg", vertelt haar dochter Rosa.

Het is in haar uitzonderlijk lange leven niet de eerste tegenslag die ze moet verwerken. María, dochter van een Spaanse journalist, werd in 1907 geboren in San Francisco, maar verhuisde naar Spanje tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1918 brak de Spaanse griep uit en van 1936 tot 1939 de Spaanse Burgeroorlog. De dochter van María zegt dat ze altijd gezond is geweest. "Ze heeft zelfs nooit iets gebroken."

De familie is opgelucht dat ze ook corona heeft overleefd. "Nu is ze gezond, ze wil praten. Ze is weer de oude", schrijft haar dochter op het Twitteraccount van haar moeder.

Kleine ongemakken

María zelf zegt dat het goed gaat, 'ondanks kleine ongemakken die iedereen kan hebben'. En ze bedankt het personeel van het bejaardentehuis. "De mensen zijn erg aardig en attent."

De nummer 23 op de lijst van oudste mensen ter wereld heeft drie kinderen, elf kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen. Haar familie kijkt ernaar uit om María weer te kunnen bezoeken.

107-jarige
'Een wonder'
107-jarige Cornelia uit Goeree-Overflakkee genezen van coronavirus