Ga naar de inhoud
Aangepaste hulp

'Coronacrisis zorgt voor toename ernstige psychische klachten'

Archieffoto. Beeld © ANP

Voor mensen met ernstige psychische problemen vormt de coronacrisis in het bijzonder een behoorlijke uitdaging. 40 procent van hen heeft momenteel meer last van klachten dan normaal gesproken het geval is, zo blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut

De coronacrisis is vooral zwaar voor mensen met psychische klachten die vooruitkijken en somber zijn over hun toekomst of die van Nederland. Opvallend is wel dat mensen die lijden aan psychoses momenteel juist minder last hebben van klachten. Voor hen kent de coronacrisis juist voordelen, zoals meer rust, een vermindering van prikkels en (sociale) stress. 

Aangepaste behandeling 

Het panel werd ook gevraagd naar de manier waarop behandeling tijdens de crisis is aangepast. Slechts een kwart van de 600 panelleden zegt nog face-to-facecontact te hebben, en het aantal mensen dat thuis wordt bezocht is gedaald van 38 naar 9 procent. Dat betekent dat de recente GGZ-richtlijn die bepaalt dat persoonlijk contact weer mogelijk is, niet wordt nageleefd. 

Toch blijkt 55 procent tevreden over de vorm van contact tijdens de crisis. Maar mensen met wie de aanpassingen zijn overlegd, zijn aanzienlijk meer te spreken over de huidige situatie.

Als
Lees ook:
Als corona je tot wanhoop drijft: 'Mijn neefje zag alles wegglippen'

De 600 leden van het panel Psychisch Gezien werden gevraagd naar hun ervaringen en welzijnsbeleving tijdens de coronacrisis. De groep bestaat uit mensen van 18 jaar of ouder die normaal gesproken al last hebben van psychische klachten, zoals bijvoorbeeld psychoses, een bipolaire stoornis, aanhoudende depressies of een persoonlijkheidsstoornis. 

300.000 Nederlanders

Volgens het Trimbos-instituut zijn de ervaringen van het panel representatief voor die van de ongeveer 300.000 Nederlanders die last hebben van deze ernstige psychische klachten.

Extra
Lees ook:
Extra druk op psychische zorg door corona: meer stress en depressie