Toename overlast

'Incidenten in asielzoekerscentra binnen vijf jaar verdubbeld'

13 mei 2020 01:26
Een azc in Dronten. Beeld © ANP

Het aantal incidenten in asielzoekerscentra in Nederland is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Het gaat om gevallen van schelden, vechten, hongerstakingen en brandstichtingen.

Vorig jaar vonden er 17.000 incidenten plaats, terwijl er dat vijf jaar eerder nog 8000 waren. Dat blijkt uit stukken van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die in handen zijn van NRC. Ten opzichte van 2018 was er vorig jaar sprake van een toename van 30 procent. 

Oververtegenwoordigd

De stijging is opvallend omdat er vorig jaar een stuk minder azielzoekers in opvangcentra zaten dan vijf jaar daarvoor. Voor de oorzaak wordt gewezen naar het feit dat er momenteel meer asielzoekers zijn die minder kans op asiel hebben. Zij zijn oververtegenwoordigd in het aantal incidenten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-uitbraak in azc Sneek: 22 bewoners besmet, deuren op slot

Het gaat om mensen uit onder meer Algerije, Marokko, Libië. Sommige mensen uit de groep die voor de meeste overlast zorgde, hadden meer dan vijftig incidenten veroorzaakt. Gevallen van verbaal geweld of het overtreden van huisregels namen het meest toe.

Personeel van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zou ook sneller melding doen van incidenten, luidt een andere verklaring voor de toename.

Vluchteling Raffat houdt supermarkt Ter Apel schoon: 'Wil Nederlanders helpen'

Raffat (34) uit Irak reinigt samen met andere asielzoekers uit het azc de mandjes, wagentjes en zelfs sleutels van winkeliers.

Vorig jaar bepaalde het Europees Hof van Justitie dat veroorzakers van overlast niet meer op straat gezet mogen worden. Tot eind vorig jaar werd dat in Nederland nog met de ergste probleemgevallen gedaan. Nu het niet meer kan, zoeken Justitie en het COA naar andere oplossingen. 

Aparte opvang

Het COA wilde asielzoekers uit veilige landen, zoals Marokko en Algerije, op aparte plekken opvangen, maar kreeg daarbij tegengas van burgemeesters. Asielzoekers uit de veilige landen zorgen namelijk voor de meeste overlast. Het ministerie schrijft dat het COA de mensen uit die groep voorlopig verspreid gaat opvangen op bestaande locaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil einde aan dwangsommen voor asielzoekers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore