Ongeluk niet uitgesloten

Onderzoek dood Dascha (16) gesloten: geen anderen betrokken, geen drugsgebruik

12 mei 2020 18:36 Aangepast: 12 mei 2020 22:06
Dascha Graafsma

Het onderzoek naar de dood van de 16-jarige Dascha Graafsma wordt definitief niet heropend. Het meisje uit Hollandsche Rading kwam in november 2015 bij Hilversum om het leven na een aanrijding door een trein.

Een second opinion-onderzoek naar haar overlijden heeft geen nieuwe aanknopingspunten opgeleverd, zegt het Openbaar Ministerie. Er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf.

'Fouten gemaakt'

De nabestaanden, bijgestaan door particuliere opsporingsdeskundigen, hadden herhaaldelijk aangedrongen op nieuw onderzoek. Vader René Graafsma ging vorig jaar een dag op het politiebureau in Hilversum zitten om een gesprek af te dwingen met het Openbaar Ministerie. Hij zei dat in het onderzoek fouten waren gemaakt.

Om de vragen te kunnen beantwoorden die de familie altijd nog had, zegde het OM een second opinion toe. Zowel het bewijsmateriaal als het eerdere politieonderzoek is de afgelopen tijd nog een keer tegen het licht gehouden.

Tragisch ongeluk

"Het is niet vast te stellen of er sprake is geweest van zelfdoding of een ongeval", zegt het OM nu opnieuw. "Gezien het feit dat ze waarschijnlijk al uren zonder jas buiten liep, kan niet worden uitgesloten dat zij – onder invloed van alcohol en mogelijk bevangen door de kou – het slachtoffer is geworden van een tragisch ongeluk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw onderzoek naar doodsoorzaak Dascha Graafsma

Het OM zegt het 'meer dan begrijpelijk' te vinden dat de nabestaanden heel graag willen weten wat er precies gebeurd is die avond en waarom Dascha op het spoor stond. Maar omdat ook het nieuwe onderzoek geen strafrechtelijke verdenking heeft opgeleverd, wordt de zaak nu definitief stilgelegd. "We begrijpen dat de nabestaanden en betrokkenen teleurgesteld zijn dat zij op een deel van hun vragen geen antwoord zullen krijgen", zegt het OM nu.

'Honderden vragen, nul antwoorden'

Uit een verklaring blijkt dat de familie zich niet in de conclusies kan vinden. "Vierenhalf jaar verder en honderden openstaande vragen resulteerden vandaag in nul antwoorden. Gefrustreerd en teleurgesteld eindigt vandaag de zoektocht naar de zeer terechte openstaande vragen van de nabestaanden", schrijft Team Dascha Onderzoek, het bureau dat de zaak onderzocht. Volgens het bureau heeft het OM 'een conclusie gefabriceerd gestoeld op aannames'.

Het had liever gezien dat er meer gewicht was toegekend aan opmerkelijke dingen die nacht. Zoals dat ze die bewuste avond tijdens een feestje via Facebook een bericht had gekregen van een daar ook aanwezige man, van wie het onderzoeksbureau zegt te weten dat hij minderjarige meisjes stalkte, onder wie Dascha.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore