Coronamaatregelen

Sommige sportscholen gaan open, maar wel buiten: 'Ik denk dat het veilig is'

12 mei 2020 18:49 Aangepast: 13 mei 2020 11:14
Een sportschool die binnen 'coronaproof' is gemaakt. Beeld © ANP

Sportscholen mogen vanwege de coronamaatregelen pas na 1 september weer open. Dat duurt voor veel sportscholen te lang. Zij bedenken creatieve oplossingen, zoals het verplaatsen van hun apparaten naar buiten, omdat sporten daar wel zou zijn toegestaan. Maar mag dat wél?

Op de informatiesite van de Rijksoverheid staat over sportscholen het volgende: "Binnen sporten is nog niet toegestaan omdat bij het sporten aerosolen vrijkomen, hele kleine vochtdruppeltjes in de lucht. Binnen vormen deze een risico voor de verspreiding van het virus. Daarom mag voorlopig alleen in de buitenlucht gesport worden."

Creatief

Dat maakt bij sommige sportschoolhouders creativiteit los. Zij gebruiken de plekken rondom de sportschool om de leden te kunnen laten fitnessen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij MAC Sportsclub in Maastricht. De club in het centrum heeft een 'sportplaats' ingericht in de fietsenstalling naast de sportschool, zegt manager Daniella Greif-Brawer.

"We zitten midden in het centrum van Maastricht, in een oude monumentale kapel, en direct daarnaast wordt nu dus gesport. We hebben een kleine fitness ingericht voor maximaal zes mensen in onze oude fietsenstalling. Het is volledig open en heeft geen parasols of doeken, want anders voldoe je niet aan de eisen. Vanaf de brandtrap houden we toezicht. Dat is verplicht. Het voordeel daarvan is dat we dan ook niet tussen de bezoekers hoeven te lopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan het coronavirus worden overgedragen door zweten tijdens het sporten?

In het park

"Wat we nu hebben opgezet, is het maximale van wat we kunnen en mogen. We moeten wel de veiligheid waarborgen." De club kijkt nog naar een aangrenzend park, om daar yogalessen te gaan geven. De bootcamps die ze altijd al aanboden in het park, zijn in aantal verhoogd.

De club heeft niet gecheckt bij gemeente Maastricht of dit mag. "We hebben niets gezien en gehoord van handhaving of politie. Ik denk dat we gewoon veilig bezig zijn. We hebben overal goed opgelet, het is geen overhaaste beslissing geweest. De gemeente mag komen kijken."

Net over de grens zijn ze open, maar sportschool Joop blijft dicht

Hij is er helemaal klaar voor: de bokszakken hangen ruim anderhalve meter uit elkaar. Dus de sporters kunnen komen. Maar het mag niet, terwijl ze in Duitsland tien kilometer over de grens bij Nijmegen, de sportschool wél open is.

Grote tent

Ook sportclub Indoor Action in Arnhem gaat vanaf woensdag weer fitness aanbieden. Dat gebeurt in een tent van 500 vierkante meter op het aansluitende parkeerterrein. Michel de Boer van Indoor Action zegt dat ze 'gefaseerd' opengaan, 'maar we gaan een volledig programma draaien'.

"Het gaat allemaal via reservering. Er wordt nu een rubbervloer gelegd. We gaan rekken neerzetten, en we gaan ook verschillende groepslessen geven met silent-disco-koptelefoons." Saillant detail is dat de club in het centrum van Arnhem zit, pal tegenover een verzorgingstehuis. "De gewone sportschool, Indoor Action, gaat vooralsnog gewoon op 1 september open."

5000 euro

De Boer zegt dat ze voor de zekerheid van tevoren nog wel hebben gebeld met RIVM. "Zo'n tent kost toch zeker 5000 euro om op te bouwen." Volgens De Boer zei het RIVM dat een tent mag worden gebruikt, mits die aan drie kanten open is zodat er frisse lucht doorheen kan waaien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister kijkt naar extra maatregelen sportscholen, 1 juni open 'lijkt onwaarschijnlijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore