Ga naar de inhoud
Geen 1,5 meter afstand

Werknemers horeca ontevreden over coronarichtlijn: 'Te weinig aandacht voor veiligheid'

In Maastricht is de horeca aan het stoeien met de sociale afstanden van de terrassen. Beeld © ANP

Het is 'bizar' en 'schrijnend' dat medewerkers in de horeca niet zijn betrokken bij het opstellen van de richtlijnen waar kroegen en restaurants aan moeten voldoen als ze na 1 juni opengaan. "De veiligheid van werknemers krijgt veel te weinig aandacht", zegt Edwin Vlek van FNV Horeca. "Ongelooflijk dom", zegt Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen.

Vooral het feit dat horecamedewerkers in de richtlijn binnen 1,5 meter van gasten mogen komen, is een doorn in het oog van de horecabonden. In de richtlijn die is opgesteld door Koninklijke Horeca Nederland, de club van horecaondernemers, staat dat een kroeg- of restaurantmedewerker binnen 1,5 meter van een gast de bestelling kan opnemen, uitserveren en afruimen.

Twerda van het CNV noemt dat gedeelte van de richtlijn 'ongelooflijk dom'. "Je hebt toch geen vakbond nodig om te weten dat je je aan de RIVM-richtlijn voor 1,5 meter afstand moet houden?"

Zo
Lees ook:
Zo gaat het straks als je naar de kroeg of een restaurant wil

Te weinig voor werknemers gedaan

"Werknemers moeten geen onnodige risico's lopen", zegt Vlek van FNV. "In deze richtlijn gaat het vooral over gasten en is er te weinig gekeken naar de werknemers. Wij hebben nog heel veel vragen over hoe het dan moet worden geregeld."

Volgens het protocol mogen gasten vanaf 1 juni naar binnen als ze een reservering hebben en bij binnenkomst een controlegesprek hebben gehad. Ook moeten gasten hun handen wassen of ontsmetten met handgel.

Verder staat in het protocol dat aan een tafel maximaal vier personen mogen zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijk huishouden dat uit meer personen bestaat. Ook aan een bar mogen maximaal vier personen naast elkaar staan of zitten, met een uitzondering voor grotere huishoudens.

Horecaondernemer hoort dat hij nog langer dicht moet: 'Pijnlijk'

01:08

Vlek en Twerda erkennen dat iedereen in de horeca gebaat is bij meer omzet genereren, ook werknemers. "Maar er moet wel aandacht zijn voor de gezondheid en het belang van de werknemer."

1,5 meter voor gasten

Over de onderlinge afstand die gasten die gezamenlijk komen, van elkaar moeten houden, bestaat nog enige twijfel. In de richtlijn van Koninklijke Horeca Nederland staat volgens Vlek nu dat vier gasten die geen deel van een gezin of huishouden zijn, ook binnen 1,5 meter van elkaar aan een tafel of een bar mogen zitten.

Of dat het geval is, is afhankelijk van de noodverordening van de gemeente. Als die dat verbied, moeten gasten nog steeds op 1,5 meter van elkaar zitten en moeten horecamedewerkers ook op afstand blijven. Ook de ministeries van Justitie en Economische Zaken moeten daar nog een beslissing over nemen. Het kan nog even duren voordat er een besluit ligt. Dat moet wel ruim voor 1 juni zijn.

Versoepeling
Lees ook:
Versoepeling coronamaatregelen : de belangrijkste veranderingen voor ondernemers
Bron: RTL Nieuws