Corona-update, stel je vraag

Temperatuurmeting bij de ingang tegen corona - maar wat als je net moest rennen?

12 mei 2020 16:52 Aangepast: 12 mei 2020 17:00

Veel ondernemers willen de temperatuur van hun bezoekers en klanten meten bij de ingang. Zo zouden ze degenen met verhoging kunnen weren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar stel dat je hebt moeten haasten, of hard hebt gefietst. Is je lichaamstemperatuur dan hoger? En lijkt het daardoor alsof je koorts hebt?

Die vraag stellen onder anderen Geert, Angelique en Leo. 

37 graden

Bedrijven die de temperatuur willen meten van hun bezoekers en klanten, doen dit om te checken of er sprake is van koorts. Het lichaam heeft normaal een gemiddelde temperatuur van 37 graden. Behalve als er sprake is van koorts. Dan is je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden.

Bij ruim 80 procent van de geteste coronapatiënten is er sprake van koortsklachten. Het RIVM adviseert mensen om thuis te blijven bij verhoging om de eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is het stappenplan van het versoepelen van de coronamaatregelen

Je lichaamstemperatuur is het gemakkelijkst te meten via je oor of voorhoofd. Maar daar zitten veel haken en ogen aan.

"In je oor meet je de warmtestraling van het trommelvlies, maar die is vaak niet te zien als je een lang, smal en bochtig oorkanaal hebt", legt Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie uit. "Ook wijkt de meting af als je last hebt van oorsmeer. Bij een temperatuurmeting op het voorhoofd spelen de omgevingstemperatuur en zweet een rol. Als het buiten warm is, is de temperatuur van je voorhoofd hoger, en als het koud is het lager."

Slokdarmmeting 

Een meting dicht bij de kern van het lichaam is de beste, en in dit geval ook de meest onbruikbare methode, om de lichaamstemperatuur te meten, legt Daanen uit. "Het meest betrouwbaar is een slokdarmmeting. Dan slik je via je neus een draadje door en dan wordt dicht bij het hart de temperatuur gemeten." Deze methode wordt vooral gebruikt binnen wetenschappelijk onderzoek, en is thuis of bij de ingang van een bedrijf niet toe te passen.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Onderzoeksinstituut VS: begin augustus 147.000 doden

Een andere betrouwbare methode is een meting via de bloedbaan. "Deze methode wordt alleen in het ziekenhuis gebruikt en kan ook niet op grote schaal ingezet worden."

Koorts of inspanning?

Een oor- of voorhoofdsmeting ligt dus het meest voor de hand. Maar hoe voorkom je dat je lichaamstemperatuur te hoog wordt gevonden als je net hebt moeten haasten? "Als je net heel hard naar je tram hebt gefietst en vervolgens je temperatuur meet, dan is deze verhoogd door de inspanning."

Gelukkig is er een simpele truc om verhoging door koorts of inspanning uit elkaar te houden: door even te wachten zal na inspanning de lichaamstemperatuur dalen. Bij koorts blijft de lichaamstemperatuur verhoogd. "Door eerst even af te koelen voordat je bijvoorbeeld zo'n bedrijf binnenstapt, kun je de eventuele echte koorts meten, en niet de inspanningswarmte."

Deze coffeeshop checkt op corona met een infraroodscan

Zo wordt gekeken of de lichaamstemperatuur niet te veel afwijkt. "Als dat wel zo is, weigeren wij die klanten. Want het kan iets betekenen."

Onvoldoende

Toch kan het voorkomen dat er iemand door de controle heen glipt die wel besmet is met het coronavirus, hoe nauwkeurig de meting ook is geweest, waarschuwt viroloog Ab Obsterhaus. "Koorts is een van de symptomen van het coronavirus, maar veel mensen met corona hebben milde symptomen en geen koorts."

"Bovendien heb je in het begin altijd een lage temperatuurstijging, terwijl je al wel besmettelijk bent. En als je in de incubatietijd zit, heb je nog helemaal geen symptomen, maar ben je ook besmettelijk. Deze maatregel is dus lang niet voldoende, maar moet in combinatie gelden met social distancing en andere hygiënemaatregelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore