Ga naar de inhoud
Bijzondere rechtszaak

Samen overleden op huwelijksreis, maar nabestaanden bruidegom krijgen volledige erfenis

Jeroen en Michou, 1 juni 2016 gehuwd, twaalf dagen later overleden.

Wie heeft er recht op de erfenis van Michou en Jeroen uit Voorburg, het pasgetrouwde stel dat 23 minuten na elkaar overleed tijdens hun huwelijksreis? Het hof heeft geoordeeld: de volledige erfenis gaat naar de familie van Jeroen. Een enorme teleurstelling voor de familie van Michou. "Dit doet geen recht aan hun nagedachtenis."

Al jaren steggelen de families van Jeroen (31) en Michou (28) over de erfenis. Het pasgetrouwde stel werd vermoedelijk het slachtoffer van een voedselvergiftiging tijdens hun huwelijksreis op de Dominicaanse Republiek in de zomer van 2016. 

Ze overleden kort na elkaar: Michou 23 minuten eerder dan Jeroen. 

Langstlevende partner

Omdat de twee geen testament of huwelijkse voorwaarden hadden opgemaakt is het in de wet zo geregeld dat de erfenis automatisch naar de langstlevende partner gaat, Jeroen dus.

Omdat Jeroen kort erna ook overleed, zou volgens de wet de erfenis naar de nabestaanden van Jeroen gaan, onder wie zijn moeder. Het zou gaan om ruim een ton euro en de overwaarde van hun toenmalige huis.

Samen
Lees ook:
Samen overleden op huwelijksreis, maar conflict om erfenis

Toch de wet volgen

Maar de rechtbank in Den Haag oordeelde vorig jaar zomer nog dat dit zo'n bijzondere situatie is dat er een uitzondering gemaakt moet worden. De erfenis zou verdeeld moeten worden over de twee families. Omdat dat redelijker is.   

Maar de moeder van Jeroen wilde vasthouden aan de wet. Ze liet destijds via haar advocaat weten dat dit 'heel naar overkomt', maar dat ze de uitspraak toch wilde aanvechten. De reden: zij was bang dat de Belastingdienst een deel van de erfenis zou gaan opeisen. Als het geld tussen de twee families verdeeld zou worden, zou er sprake zijn van een schenking en daar moet belasting over worden betaald (tussen de 20 en 40 procent). Dus ging de moeder van Jeroen in hoger beroep. 

Maar volgens de advocaat van de tegenpartij is dat grote onzin. "De rechtbank heeft tijdens een zitting gezegd dat dit niet het geval is en dat de schenkbelasting in dit geval wordt opgeheven. Het was en is onzin", zegt advocaat Mandy Kreber, die de familie van Michou bijstaat.

Uitspraak

Vandaag maakte het gerechtshof de uitspraak in de langslepende kwestie bekend. In het hoger beroep heeft het hof besloten tóch de wet te volgen. Dat betekent dat de hele erfenis dus naar de familie van de langstlevende partner gaat, Jeroen dus. 

"Het hof wil zoveel mogelijk de wet volgen. Alleen bij heel uitzonderlijke omstandigheden wordt hiervan afgezien. In dit geval zijn die omstandigheden niet uitzonderlijk genoeg", licht een woordvoerder de uitspraak toe.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS

'Enorme teleurstelling'

De broer van Michou laat aan RTL Nieuws weten dat de uitspraak hen heel zwaar valt. "We zijn verbijsterd dat het rechtssysteem zo werkt", zegt de broer. "Het gaat ons niet om het geld, maar om rechtvaardigheid. Deze uitspraak doet geen recht aan de nagedachtenis die wij hebben aan Michou en Jeroen."

De familie van Michou kan de uitspraak nog aanvechten bij de Hoge Raad. Het is nog niet duidelijk of ze dat gaan doen. 

Persoonlijke spullen

De moeder van Jeroen laat via haar advocaat Edwin Bosch weten tevreden te zijn met de uitspraak. Verder wil zij niet reageren.

De advocaat laat nog wel weten dat de persoonlijke spullen en sieraden van Michou wel aan de familie zijn teruggegeven. De broer van Michou stelt nog niets te hebben gezien van die spullen.  

Medische hulp kwam te laat

Jeroen (31) en Michou (28) uit Voorburg trouwen op 1 juni 2016. Hun huwelijksreis brengt hen naar de Dominicaanse Republiek, waar ze verblijven in een luxe resort in Punta Cana. Op 11 juni maken ze een excursie naar het eiland Saona. Daarna eten ze in het restaurant van het hotel. Rond elf uur 's avonds bellen ze vanuit hun kamer met de receptie om te zeggen dat ze zich ziek voelen.

's Nachts gaat het slechter en slechter. Een arts in het resort bezoekt hen rond acht uur 's ochtends op hun hotelkamer, waar Jeroen vertelt dat ze de hele nacht last hebben gehad van misselijkheid, braken en diarree.

Daarop worden ze naar de eerste hulp gebracht, de één in een rolstoel, de ander met een golfkarretje. Op de eerste hulp valt Michou flauw. Per ambulance worden ze vervoerd naar het ziekenhuis. Daar komen ze rond half elf aan. Hartmassage heeft bij Michou geen resultaat. Jeroen wordt in het ziekenhuis nog wel opgenomen op de intensive care, maar krijgt even na twaalf uur een hartstilstand waaraan hij komt te overlijden.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak omdat het 'opvallend is dat twee gezonde jonge mensen zo snel achter elkaar overlijden'. Het komt in oktober 2017 tot de conclusie dat hun dood kan zijn veroorzaakt door een bacterie.

Na hun overlijden is vrijwel meteen geopperd dat het kan gaan om vergiftiging met ciguatoxine, een gif dat zich kan ophopen in sommige roofvissen, zoals barracuda's. Deze 'eerder gesuggereerde visinfectie' is 'ook een mogelijkheid', zegt het OM. "Welke bacterie het exact is geweest, is niet volledig vast te stellen."