Onderzoek van Trimbos

E-sigaret schadelijker dan gedacht: giftige en kankerverwekkende stoffen

12 mei 2020 07:39 Aangepast: 12 mei 2020 10:56
Beeld © Getty Images

De e-sigaret wordt vaak gebruikt om te stoppen met roken, maar de elektronische sigaret is schadelijker dan gedacht. Dat meldt het Trimbos-instituut dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek doet naar de rookwaar. 

"Een e-sigaret mist veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak, maar in de damp komen wel schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol", schrijft het kennisinstituut dat voor het onderzoek verschillende wetenschappelijke studies naast elkaar heeft gelegd.

Giftig en kankerverwekkend

Bovendien kan de damp volgens het Trimbos sporen van giftige en kankerverwekkende stoffen bevatten. "Dat kan nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid."

Hoe schadelijk de e-sigaret echt is, denkt Trimbos overigens pas over tientallen jaren te kunnen zeggen. Dat komt omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak tientallen jaren nodig hebben om zich te ontwikkelen. Uit voorzorg moet het gebruik van de rookwaar worden ontmoedigd, klint het advies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raphaël (18) is waarschijnlijk eerste Belgische dode na gebruik e-sigaret

In 2018 stak 3,1 procent van de volwassenen weleens een e-sigaret op. "Vaak als ondersteuning bij het stoppen met roken, hoewel bijna driekwart aangaf daarnaast ook tabakssigaretten te roken."

'Opstapproduct'

Verder meldt Trimbos dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de e-sigaret voor jongeren een 'opstapproduct' is naar gewone sigaretten. "Jongeren vinden vooral de vele smaakjes, zoals bijvoorbeeld mojito en kaneel, aantrekkelijk. Daarnaast is het product makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop."

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer dat hij al maatregelen heeft getroffen om gebruik van de e-sigaret tegen te gaan, maar bekijkt of meer nodig is om het gebruik ervan te ontmoedigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Instagram verbiedt influencers om vapen en roken te promoten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore