Geen eerlijk proces

'Advocaten vrezen voor rechten van verdachten tijdens coronacrisis'

12 mei 2020 05:04 Aangepast: 12 mei 2020 05:09
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Er zijn niet voldoende maatregelen genomen om verdachten een eerlijk strafproces te bieden tijdens de coronacrisis. Door kleine verhoorkamers is er besmettingsgevaar en via een videoverbinding kan geen vertrouwen worden opgebouwd, stellen strafrechtadvocaten.

Dat schrijft Trouw op basis van gesprekken met strafrechtadvocaten. In kleine verhoorkamers kan geen anderhalve meter afstand worden gehouden en de videoverbindingen vanuit gevangenissen zijn niet betrouwbaar.

Besmettingsgevaar

Het lijkt volgens Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Strafrechtadvocaten, wel of 'advocaten en cliënten de hekkensluiters zijn als het om coronamaatregelen gaat'.

Eén advocaat vertelt bijvoorbeeld hoe hij 'zijn stoel zo ver mogelijk bij de cliënt vandaan zette, maar nog altijd geen anderhalve meter afstand kon houden' in een kleine verhoorkamer. Een andere advocaat zat in een verhoorkamer waar wel een spatscherm tussen de agenten en de cliënt zat, maar niet tussen de advocaat en de cliënt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten Saïd R., rechterhand Ridouan Taghi, uit protest niet naar rechtbank

De kleine verhoorkamer vormt in deze tijd niet het enige probleem. Ook telefonische gesprekken om verdachten en gedetineerden bij te staan zijn verre van ideaal, zo vertellen de advocaten aan de krant. Door een fout in een systeem bleek vorig jaar bijvoorbeeld dat gesprekken konden worden opgenomen en bewaard.

Vertrouwen

Ook willen strafpleiters hun cliënten in de ogen kunnen kijken. "Ons werk draait om vertrouwen", vertelt advocaat Peter van Zon aan Trouw. "Maar hoe kan ik via de telefoon een vertrouwensband met mijn cliënt opbouwen? Ook kan ik cliënten in de gevangenis zelf beter voorbereiden op getuigenverklaringen en mogelijke vragen van de rechter."

Te weinig tijd

Veel strafzaken bleven de afgelopen weken liggen. De behandeling van zaken via een videoverbinding met verdachten zorgde vaak voor praktische problemen. Zo was er weinig tijd voor de verdachte, waardoor een eerlijk proces volgens de advocaten niet mogelijk is. Vanaf deze week worden er weer meer inhoudelijke zaken behandeld waar de verdachte fysiek bij aanwezig is.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore