Ga naar de inhoud
Vier mensen aan de bar

Zo gaat het straks als je naar de kroeg of een restaurant wil

Kroegen maken zich klaar om open te gaan. Beeld © ANP

Als hotels, restaurants en café's na 1 juni weer opengaan, hebben ze zich te houden aan richtlijnen van Koninklijke Horeca Nederland. De branchevereniging heeft een protocol opgesteld waar de horeca aan moet voldoen tijdens de coronacrisis. Dat document is ingezien door RTL Nieuws. We zetten hier op een rijtje hoe je avondje uit eruit kan gaan zien.

Cafés en restaurants mogen voorlopig uitsluitend werken met reserveringen. Even spontaan ergens binnen lopen zit er dus nog niet in. Bij binnenkomst moeten de gasten hun handen wassen of ontsmetten met handgel en voordat je echt naar binnen mag, vindt er een controlegesprek plaats.

In dat gesprek wordt onder meer gevraagd of je de afgelopen 24 uur last had van hoesten, neusverkoudheid, koorts vanaf 38 graden of benauwdheidsklachten, of dat een huisgenoot van je dat heeft gehad. Het horecabedrijf kan gasten weigeren bij vermoeden van verkoudheid- en/of griepklachten.

Versoepeling
Lees ook:
Versoepeling coronamaatregelen : de belangrijkste veranderingen voor ondernemers

Als het controlegesprek bij de ontvangst heeft plaatsgevonden, mogen medewerkers binnen 1,5 meter aan tafel of aan de bar de bestelling opnemen, uitserveren en afruimen terwijl de gasten aan de tafel of bar zitten.

En verder:

  • Aan een tafel mogen maximaal vier personen zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijk huishouden dat uit meer personen bestaat.
  • Ook aan een bar mogen maar maximaal vier personen naast elkaar staan of zitten, met een uitzondering voor grotere huishoudens.
  • Als de gasten de gelegenheid hebben verlaten, moeten de tafels, stoelen en menukaarten grondig worden gereinigd.

De checklist:

De nieuwe afspraken moeten zichtbaar zijn:

  • Op de terrassen
  • Bij alle ingangen van de horecavestiging
  • Binnen de horecavestiging
  • Op website en social media

Het protocol is tot stand gekomen in samenwerking met horecaondernemers, VNO-NCW/MKB Nederland, het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en consultancybedrijf McKinsey.

Verder benadrukt de Koninklijke Horeca Nederland in het protocol dat het voor de horeca cruciaal is dat horecaondernemers er op moeten kunnen vertrouwen dat er aanspraak blijft bestaan op maatregelen uit het steunpakket, ongeacht of ze er voor kiezen om open te gaan of niet.

'Risico dat longschade schade blijvend is'

02:41
Er is nog veel onderzoek nodig naar de gevolgen van corona op de lange termijn.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update