Zwembaden open

Bijna dubbele dosis chloor in zwembadwater tegen coronavirus

12 mei 2020 07:53 Aangepast: 12 mei 2020 10:44
Beeld © iStock

Er mag weer gezwommen worden in de Nederlandse zwembaden. Omdat het nog niet duidelijk is welke rol zwembadwater speelt in de verspreiding van het coronavirus, adviseert de zwembadbranche om de hoeveelheid chloor bijna te verdubbelen. Dat kan voor een toename aan irriterende en zelfs schadelijke stoffen zorgen.

De zwembadbranche heeft een protocol opgesteld om de veiligheid en hygiëne zo goed mogelijk te waarborgen. In dat protocol wordt onder andere aanbevolen om de concentratie chloor in zwembadwater flink te verhogen, omdat het virus daar niet zo goed tegen kan. 

Expert zwembadwater Maarten Keuten van TU Delft heeft meegewerkt aan dat coronaprotocol. "Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de desinfectiekracht in het water beter is. Hoe meer chloor, hoe sneller en effectiever."

Binnen de grenzen

Hij benadrukt dat de hoeveelheid chloor ook na de verhoging binnen de grenzen van de wet ligt. "Wettelijk gezien mag een zwembad tussen de 0,5 en 1,5 mg chloor per liter water in een gewoon zwembad hebben."

De meeste zwembaden hebben normaal gesproken 0,8 mg chloor per liter zwembadwater. "Het advies is omdat te verhogen naar 1,4 mg chloor per liter. Bijna een verdubbeling."

Buitenzwembaden, kleine badjes en jacuzzi's mogen tot 5 mg chloor per liter hebben, omdat zonlicht chloor afbreekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overleeft corona in zwemwater en zo ja, hoelang?

Chloor reageert niet alleen op virussen en bacteriën, maar ook op zwemmersvuil zoals huidcellen, zweet, urine en cosmetica. Daarbij ontstaan verschillende bijproducten die irriterend en zelfs schadelijk voor de huid en ogen kunnen zijn. 

"Het nadeel van meer chloor in het water hebben, is dat er dus ook meer van deze bijproducten ontstaan", vertelt Keuten. 

Irritaties?

Wordt zwemmen dan ongezonder? "In principe niet. Je zult niet direct merken als zwemmer dat het water meer chloor bevat. Alleen wanneer het water viezer wordt, heb je meer kans op irritaties." 

In het protocol wordt daarom benoemd dat de controle en metingen van deze bijproducten intensiever gedaan moeten worden. 

De zwemregels op een rijtje

Voor alle zwemmers geldt vanaf 11 mei:

  • Kom alleen op vooraf gereserveerde tijden.
  • Kom alleen met personen uit jouw huishouden.
  • Kom niet met het openbaar vervoer.
  • Kleed je thuis om, ga daar alvast naar de wc en ga ook thuis weer douchen.
  • Daarnaast zijn natuurlijk ook de algemene regels zoals 1,5 meter afstand houden, thuisblijven bij klachten en handen wassen van kracht.

Hoe kijken zwembaden tegen de verhoging van het chloor aan? "Er is een wettelijk normering wat je mag hebben aan chloor, wij zitten precies aan dat gemiddelde", stelt Shiva de Winter, directeur van zwemschool De Winter Sport in Hilversum.

"De route is wel om dat omhoog te brengen. Mocht het nodig zijn om dat direct te doen, dan passen we het aan."

'Muur van chloor'

Ook Marcel Thijsse, als voorzitter van Swim and Smile verantwoordelijk voor de zwemactiviteit in twee zwembaden in Zoetermeer, volgt de richtlijn op. "Met chloor is er minder kans voor virussen om te overleven. En dat is het belangrijkste voor de zwemles."

Hij geeft een tip voor zwemmers om vies zwemwater te herkennen. "Als je weinig chloor ruikt is dat een teken dat het schoon is. Maar als je tegen een muur van chloor aanloopt, weet je dat er veel vuiligheid is geweest. Want chloor ruik je pas als het reageert met stofdeeltjes."

Jalyssa (4) werd ziek door vies zwembad

Het meisje werd ziek worden omdat de hygiëne in het zwembad niet op orde was. Uit ons onderzoek uit 2019 bleek dat het bij tientallen zwembaden in Nederland niet goed gesteld is met de hygiëne.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws ontdekte vorig jaar dat 129 zwembaden, vakantieparken, sauna's en zorginstellingen tussen 2016 en eind 2018 een dwangsom opgelegd kregen wegens gebrekkige hygiëne en veiligheid.

Zo werd bijvoorbeeld regelmatig te veel chloor, zweet en urine in het zwembadwater gevonden en werden onvoldoende maatregelen genomen om ziekteverwekkers uit het water te houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore