Ga naar de inhoud
'Niemand op de weg'

Minuut na middernacht eindelijk eerste rijles: 'Wel even spannend'

'Ik hoop dat de auto's nog starten maandag. Wie wil maandagnacht als eerste leerling worden opgehaald?' schreef rijschooleigenaar Frans-Bert Ruber op Facebook. Dat zag de 16-jarige Maartje wel zitten, ze had acht weken gewacht op haar eerste rijles.

Dus om middernacht stond Maartje klaar voor haar eerste rijles. Nog even de handen wassen, het stuur desinfecteren. En haar eerste rijles ging om 00.00 uur van start.

Voorzorgsmaatregelen

Van tevoren belde Milan Ruber (zoon van de rijschooleigenaar en zelf ook instructeur) de leerling op, om te checken of niemand binnen het gezin ziek of verkouden is. "Op basis daarvan weten we dat het veilig is", legt hij uit. 

Daarnaast worden andere voorzorgsmaatregelen genomen. In alle lesauto's ligt handgel en van de leerlingen wordt verwacht dat ze hun handen hebben gewassen voor het instappen. 

Met
Lees ook:
Met hoeveel personen mag je in de auto? En is een mondkapje verplicht?

En dat is nog niet alles, vertelt Maartje: "Milan heeft nadat hij was uitgestapt eerst de auto gedesinfecteerd. Toen we na de les omwisselden, deed hij het weer."

Huiverig

Het stuur, de versnellingspook, de deurklinken en alle andere contactoppervlakten in een auto worden elke keer ontsmet. Ook wordt een leerling thuisgebracht, voordat de volgende wordt opgehaald. Op die manier zitten er op geen enkel moment drie mensen in de auto. 

Voor de les was instructeur Milan wel een beetje huiverig. "De afgelopen weken heb ik zo veel mogelijk afstand gehouden tot anderen, en dan moet je opeens naast onbekende mensen gaan zitten. Want tussen de leerling en instructeur zit bewust geen doorzichtige wand. Dat zou het ingrijpen in gevaarlijke situaties lastig maken."

Achteraf viel het mee, zegt Milan. "Je zit misschien wel dicht naast elkaar, maar je praat allebei toch naar voren omdat je op de weg let."

Kappers
Lees ook:
Kappers en sportscholen? Die zijn essentieel, vindt Bolsonaro

En, hoe ging de les? Maartje: "Ik vond het eerst wel even spannend, maar het viel mee. Het ging goed voor de eerste keer."

Dat beaamt Milan. "Het was van tevoren wel de vraag hoe het ging uitpakken, want het is natuurlijk spannend om voor het eerst in te rijden, zeker in het donker. Maar het viel mee, er was niemand op de weg."

Ludieke actie

Maartje had eigenlijk veel eerder willen beginnen met haar rijlessen, maar dat ging niet vanwege de coronamaatregelen."Ik meldde me gelijk aan toen ik het Facebookbericht van Autorijschool Ruber Sittard zag."

Maartje was niet de enige die reageerde, vertelt rijschooleigenaar Frans-Bert Ruber. "Er kwamen veel reacties binnen van leerlingen die al begonnen waren met hun lessen voordat we acht weken geleden dicht moesten. Maar het is echt speciaal dat Maartje haar eerste les op deze manier had."

Richtlijnen RIVM

Het geven van rijlessen en het afnemen van praktijkexamens wordt door het kabinet gezien als 'contactberoep'. Vanaf vandaag zullen lesauto's weer de weg op gaan. De rijlessen gebeuren zonder mondkapjes, maar de instructeurs en leerlingen moeten zich wel aan de hygiëneregels houden. Dus ook voor hen geldt: handen regelmatig wassen, niet aan het gezicht zitten, geen handen schudden en niezen of hoesten in de elleboog. 

Daarnaast adviseert het RIVM om een gezondheidscheck te doen. Een leerling of een instructeur moet thuisblijven bij klachten, net zoals de rest van Nederland. Met deze maatregelen kunnen rijlessen zo normaal mogelijk doorgaan. 

De examens zien er wel anders uit. "Tijdens de praktijkexamens zullen de student en de examinator mondkapjes dragen", vertelde een woordvoerder van het CBR eerder aan RTL Nieuws. Bovendien mag de rijinstructeur niet mee tijdens het examen. "We snappen dat het heel vervelend is voor de student. Maar met drie man in de auto is te krap."