Ga naar de inhoud
'Eindelijk weer'

Coronaproof knuffelen: 'Je voelt elkaars warmte'

"Bouwplastic voor een coronaproof knuffel, waarom niet?" Beeld © Ron Strik

Een knuffel. Coronaproof. Dat was het enige wat Anne aan haar dochter Lieke vroeg voor Moederdag. "Wees maar creatief", had ze erbij gezegd. En dat deed Lieke.

Lieke (21) en haar moeder Anne (46) hebben zo'n typische 'knuffelband'. Altijd even een omhelzing, een kus bij het binnenkomen en het weggaan. "Ik ben niet altijd heel knuffelig, maar bij mijn moeder wel", zegt Lieke. 

Behalve de afgelopen maanden, toen alles anders was dan normaal en corona roet in hun geknuffel gooide. Annes 16-jarige zoon, en dus Liekes broertje, heeft een ernstige, chronische maag-darmziekte. Als hij corona krijgt, zal dat er 'heftig in hakken', aldus zijn moeder.

'Geen risico'

"We willen geen enkel risico lopen", zegt Lieke. Anne: "Omdat Lieke niet meer thuis woont, voelde het veiliger om afstand te houden." Het gezin wil voorkomen dat Anne of haar man ziek worden en niet meer voor hun zoon kunnen zorgen, of – erger – dat hun zoon zélf ziek wordt. "Dat zou ik mezelf nooit vergeven", zegt Lieke. 

Moederdag
Lees ook:
Moederdag tijdens coronacrisis: bloemen en uit eten, maar anders dan anders

Maar leuk is het niet, elkaar niet vast kunnen houden. De afgelopen maanden hebben ze elkaar vanaf een veilige ('onpersoonlijke') afstand gezien in de tuin. Maar Anne miste het lichamelijk contact heel erg. "Het voelt zo onnatuurlijk je kind niet echt te vóelen."

Oplossing

Dus Lieke ging, met oog op Moederdag, samen met haar vriend op zoek naar een oplossing. Die vonden ze in de Action, bij het schap met bouwplastic welteverstaan, dat schilders vaak gebruiken om meubels mee af te dekken. 

Waarom niet, dacht Lieke. Ze kocht een pak, kocht ook wat tape en ging met haar vriend naar haar ouderlijk huis. Daar hing ze het plastic met de tape op in de garagedeur. "We hebben het héél nauwkeurig afgeplakt", zegt Lieke. "Er mocht geen gaatje in zitten."

Eindelijk

En toen kon er gebeuren wat de afgelopen maanden niet mogelijk was: de knuffel. "Zo fijn!", zegt Lieke. Anne: "Je voelt namelijk echt elkaars warmte. Dat is wat ieder mens uiteindelijk nodig heeft, denk ik."

Erg lang duurden de Moederdagknuffels niet, want bij elke inademing zogen Lieke en Anne een stuk plastic naar binnen. "Je kreeg amper adem. We hebben er wel om gelachen", zegt Anne.

Wat Lieke betreft ook voor herhaling vatbaar, als deze periode nog langer gaat duren. "Ik ga denk ik nog wel een keer naar de Action of de bouwmarkt. Even knuffelmateriaal inslaan."

Creatief
Lees ook:
Creatief in crisistijd: Deborah en Wilco ontwierpen een coronaproof tuinbankje