De advocaten van de rechterhand van Ridouan Taghi zullen volgende week niet aanwezig zijn bij een tussentijdse zitting in de zaak Marengo. Ze doen dat uit protest tegen de strenge coronamaatregelen die de rechtbank in Amsterdam heeft genomen.
"Wij zijn van mening dat de aankomende zittingen niet in overstemming zijn met het recht op een eerlijk proces. Wij zullen dan ook niet verschijnen", schrijft het kantoor Ficq en Partners in een brief aan de rechtbank. Vijf advocaten van dat kantoor zijn betrokken bij de zaak, twee van hen staan Saïd R. bij, de vermeende rechterhand van Taghi.
Saïd R. werd in februari aangehouden in Colombia
In het zeer omvangrijk liquidatieproces Marengo staan in totaal 17 verdachten terecht voor een reeks liquidaties en pogingen daartoe tussen 2015 en 2017. Op 18 en 19 mei wordt de zaak hervat. De verdachten kunnen vanuit de gevangenis alleen via een videoverbinding aanwezig zijn, meestal voor beperkte tijd.
Kortdurende videoverbinding
"De mogelijkheid om 'aanwezig' te kunnen zijn via een (kortdurende) videoverbinding past in het geheel niet bij een zaak als Marengo", schrijft Ficq en Partners. Daarbij wijst het kantoor op de complexiteit van de zaak en 'bovenal de enorme belangen die in het geding zijn'.
"Los van de storingen die kunnen optreden en de korte tijd die geboden wordt, is vertrouwelijk overleg met cliënten tijdens de zitting niet mogelijk", schrijven ze.
Alleen rechten verdediging beknot
Het advocatenkantoor vraagt de rechtbank om zich tot het uiterste in te spannen voor de fysieke verschijning van de verdachten. Voor de advocaten lijkt het erop dat vooral de verdachten en hun advocaten worden getroffen door de strenge coronamaatregelen. "In strijd met het beginsel van gelijke wapenen worden slechts de rechten van de verdediging beknot."

Hoofdverdachte Taghi wordt bijgestaan door Inez Weski. Zij had al laten weten dat hij niet aanwezig zal zijn, ook niet via een videoverbinding.
Of zij er zelf wel zal zijn, laat ze nog in het midden. "Ik beraad mij nog over de vraag of ik vanwege juridische aspecten in deze kwestie ter zitting voor deze afhoudende rechtbank zal spreken."
Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk gaat dat nog wel minstens een jaar duren.