Versoepelde maatregelen

Juf Helen (42) mag niet naar school: 'Ik mis die koppies'

11 mei 2020 12:32 Aangepast: 11 mei 2020 12:51
Juf Helen kan vandaag niet naar school, vanwege haar hartritmestoornissen. Beeld © Privéfoto

Mogen de scholen weer open, mag je als kleuterjuf zélf niet naar school toe. Om verdrietig van te worden, zegt juf Helen ter Harmsel (42) uit Assendelft. "Ik mis die koppies."

Vanochtend om half 9 keek Helen ter Hamsel thuis in de keuken op de klok. 'En nu gaat de schoolbel', dacht de kleuterjuf. 'Terwijl ik thuiszit.'

Helen heeft hartritmestoornissen. Niet dodelijk, maar, zo zegt ze zelf: wel irritant. "Soms gaat mijn hart zó tekeer, uit het niets, dat het lijkt alsof ik een marathon heb gelopen. Het zakt vanzelf weer weg, maar ik kan dan echt even niets meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Op 60 procent basisscholen keert niet elke leerkracht terug'

Daarom hebben de huisarts en de bedrijfsarts allebei tegen Helen gezegd dat ze niet naar haar werk mag. Mocht ze ze zó ziek worden door corona dat ze moet worden opgenomen in het ziekenhuis, dan kan het zijn dat Helens hart dat niet trekt. Dus Helen zit nog thuis, terwijl de deuren van basisschool de Golfbreker in Koog aan de Zaan vandaag voor het eerst in twee maanden weer opengaan.

Toch een beetje bij

"Ik baal als een stekker", zegt ze. Ze heeft vandaag de WhatsAppgroep met al haar collega's nauwlettend in de gaten gehouden of het allemaal goed ging op school, en heeft al een paar keer ingelogd in het digitale systeem van de school waar ouders een update in kunnen zetten. "Dan ben ik er toch een beetje bij."

Bang om besmet te worden is ze niet heel erg. "Maar het is wel erg riskant en die onzekerheid, hoelang dit gaat duren, vind ik vervelend."

De komende anderhalve week staat haar duo-partner fulltime voor de klas, om het gat dat Helen tijdelijk achterlaat op te vullen. Daarna moet er worden gekeken naar een andere oplossing. "Ik ben blij voor die kids dat de lessen doorgaan, maar stiekem is het wel een beetje gek: een andere juf in mijn klas, die de dingen doet die ik samen met mijn collega heb bedacht en voorbereid."

Een beetje nutteloos

Ze voelt zich een beetje nutteloos, vooral nu vanaf deze week ook de onlinelessen aan groep 1 en 2 niet meer nodig zijn. "Ik hoop dat ik heel snel weer een voet in de school kan zetten. Misschien als we over twee weken zien dat de versoepeling van de maatregelen geen hogere sterfte- of besmettingscijfers veroorzaakt."

En tot die tijd geeft Helen online bijles. "Er zijn wat kinderen die extra lessen nog nodig hebben om over te kunnen naar groep 3. Niet fijn voor hen, maar gelukkig kan ik wel íéts blijven doen en een paar koppies blijven zien."

'Het is zo fijn...'

Juf Ilanit Blankendal (36) van de Annie M.G Schmidtschool in Amsterdam, was wél een van de gelukkige docenten die weer naar haar werk mocht. De afgelopen weken gaf ze uitsluitend vanuit huis digitaal les aan haar groep 8 via Instagram.

'...Maar niet compleet'

"Het was zo fijn", zegt ze. Bang om besmet te raken is ze niet. En ze was wel een beetje klaar met dat lange thuis zitten. "Ik mag weer juf zijn. Eindelijk. De kinderen konden niet wachten om weer te beginnen. We hebben eerst gekletst met z'n allen, en gelachen. Iedereen wilde toch zijn verhaal kwijt. En ze wilden ook van mij weten hoe het met mij was gegaan, de afgelopen weken." 

Daarna heeft de klas buiten gegymd, slagbal. De andere helft van de klas komt morgen. "Dat voelt nog niet compleet voor mijn gevoel. Maar dit is een start. Een fijne start."

De afgelopen weken gaf juf Ilanit vanuit huis les. De afgelopen weken gaf juf Ilanit vanuit huis les.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore