Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Vanaf vandaag versoepeling maatregelen: kinderen weer naar school, kappers open

Vannacht om 0.01 uur opende in Maastricht al deze kapsalon. Salon Craft kreeg daarvoor een speciale vergunning. Beeld © ANP

Na bijna twee maanden thuis gaan veel kinderen vandaag weer naar school. Het basisonderwijs kan worden opgestart. Ook kappers en andere contactberoepen gaan weer aan het werk. En er worden meer maatregelen versoepeld vandaag.

We beginnen met de basisscholen: het kabinet verwacht dat die veilig open kunnen zonder grote gevolgen voor het aantal besmettingen. De scholen gingen op 16 maart dicht vanwege onrust onder ouders en leerkrachten.

Kappers
Volg het laatste nieuws over corona in dit liveblog:
Kappers en sportscholen? Die zijn essentieel, vindt Bolsonaro

In de afgelopen weken maakten leerlingen daarom thuis hun opdrachten, begeleid door ouders. Ze hadden digitaal contact met de meester of juf. 

Voor de helft van de tijd

Op reguliere basisscholen gaan scholieren voor de helft van de tijd naar school. Scholen mogen zelf weten hoe ze dat invullen: de meesten kiezen voor halve klassen, die de hele dag naar school gaan. Leerlingen in het speciaal onderwijs gaan vanaf weer volledig naar school.

Middelbare scholen kunnen mogelijk vanaf 2 juni weer deels open.

'Weg met dat coronakapsel'

00:48
Ook de kappers mogen vanaf vandaag weer aan het werk. Er zijn er een paar die zelfs kort na middernacht al open zijn gegaan. Zoals hier in Borculo.

Vanaf vandaag kun je weer naar de kapper

Een bezoekje aan de kapper kan ook weer. Kappers en andere contactberoepen zoals pedicures, paramedici, rij-instructeurs en schoonheidsspecialisten mogen vanaf vandaag weer aan het werk. Voorwaarde is wel dat ze alleen klanten zonder coronaklachten helpen.

Personeel mag mondkapjes dragen, maar dat hoeft niet. Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij vooraf met de klant wordt besproken of het bezoek een risico oplevert.

Handen wassen

Kappersbrancheorganisatie ANKO heeft een protocol voor veilig werken tijdens de coronacrisis opgesteld. De salons moeten er onder meer voor zorgen dat iedereen in de zaak 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden. Ook moeten medewerkers vaak hun handen wassen.

Ook ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten heeft een hygiëneprotocol opgesteld. Dat is samengesteld op basis van onder meer de richtlijnen van het RIVM.

Georganiseerd sporten mag in de buitenlucht

Vanaf vandaag mogen volwassenen ook weer in georganiseerd verband sporten. Er mogen nog geen wedstrijden worden gehouden en de activiteiten mogen alleen in de buitenlucht plaatshebben.

Sporters dienen zich aan een aantal regels te houden. Ze moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden en gezamenlijke kleedkamers of douches blijven dicht.

Wie vanaf vandaag weer wil zwemmen, moet zich thuis al omkleden. Dat staat in het protocol dat de Nederlandse zwembond KNZB, in samenwerking met partijen uit de zwembranche, heeft opgesteld.

Bertus (95) mag als een van de weinigen weer bezoek krijgen in verpleeghuis

01:45
Vandaag gaat ook een proef van start met bezoekregeling in 25 verpleeghuizen.

Fitnesscentra blijven dicht

Binnen sporten is tot nader order niet toegestaan. Daardoor blijven bijvoorbeeld de sportscholen, gymnastiekzalen, (950 clubs met in totaal 260.000 leden) en fitnesscentra voorlopig dicht.

Tot 1 september moeten de kantines gesloten zijn. Sportwedstrijden zijn tot dat moment ook niet toegestaan. Jongeren tot en met 18 jaar mogen sinds eind vorige maand weer buiten sporten.

Hoe het kabinet te laat in actie kwam in de coronacrisis

05:03
De aanpak van de coronacrisis kwam moeizaam op gang in Nederland. Dit is hoe het kabinet in actie kwam toen het al te laat was.

Ook vandaag open: de bibliotheken

Ook bibliotheken openen vandaag weer de deuren voor publiek. Er worden maatregelen genomen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.