Ga naar de inhoud
Grote immuuntest

'Veel inwoners van Kessel bezitten antistoffen tegen coronavirus'

Een Spaanse verpleegkundige met een coronatest Beeld © EPA

Veel inwoners van het Limburgse Kessel hebben antistoffen in hun lichaam tegen het coronavirus. Dat zegt de stichting IMtest op basis van de eerste resultaten van een grote immuuntest. Het dorp is een van de zwaarst getroffen gemeenten van ons land.

Voor de test hebben zich 853 mensen uit Kessel en omgeving aangemeld. Een test kost 70 euro, meldt 1Limburg. De test in Kessel is de eerste grote immuuntest in Limburg. 

"Uit onze eerste inventarisatie blijkt dat het percentage van mensen met antistoffen heel hoog is", zegt Dorien van Doorn tegen de Limburgse omroep. Zij is voorzitter van de stichting IMtest. 

Antistoffen is heel hoog

Het exacte percentage van deze eerste testronde wil en kan zij nog niet geven. "We hebben pas 500 mensen uit de regio van Kessel getest", zegt Van Doorn.

De eerste testronde bestaat uit een vingerprik. Als de testers op basis van die vingerprik zien dat iemand antistoffen heeft aangemaakt, wordt ter controle een buisje bloed afgenomen.

Concrete cijfers

Als het lichaam antistoffen aanmaakt, is degene besmet geweest met het coronavirus. In hoeverre en vooral hoe lang je vervolgens immuun blijft, is nog onduidelijk, laat het RIVM desgevraagd weten aan RTL Nieuws.

De stichting verwacht over twee weken alle testuitslagen verwerkt te hebben. Dan volgen ook de concrete cijfers.

Onderzoek naar het coronavirus

01:45
Zo doen bloedbanken onderzoek naar het coronavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore