Ga naar de inhoud
Scholen vandaag weer open

Kinderen weer naar school? 'Geen denken aan, mijn zoontje blijft thuis'

Voor veel ouders is het een grote opluchting; na acht weken gaan vandaag de basisscholen weer open. Maar er zijn ook zorgen. Sommige ouders houden hun kind liever nog even thuis. Ouders en pedagogen vertellen aan RTL Nieuws openlijk over hun worsteling.

Ook al gaan de basisscholen weer open, anders wordt het zeker. Elke school mag zelf bepalen hoe het de komende tijd gaat. Zo mogen ouders bij veel scholen niet naar binnen om hun kind in de klas af te zetten. Ook hebben veel scholen strikte regels om zo veel mogelijk 1,5 meter afstand te kunnen houden. 

Volgens een peiling van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws gaan de meeste ouders hun kind weer naar school sturen (93 procent). Maar bijna tweederde maakt zich zorgen over de eigen gezondheid of die van de kinderen.

Tessa Willems: 'Goed voor hun ritme'

Een van de ouders die hun kinderen wel naar school laten gaan, is Tessa Willems. "Ik heb twee kinderen, Joshua (4) en Delano (6)", vertelt ze. "Voor het ritme is het goed dat ze weer naar school kunnen."

Haar jongste zoon zou tijdens de coronacrisis beginnen met school. Hij had alleen een wen-ochtend gehad. "De bedoeling is dat hij nu vier dagen per week gaat, van 8.30 uur tot 11.00 uur. Prima om te wennen."

Wel maakt ze zich zorgen over het brengen. "De oudste moet ik op het schoolplein gedag zeggen. Maar zo'n jochie van vier ga je toch niet bij het hek afzetten?" Ze heeft contact opgenomen met de juf en is gerustgesteld: ouders van kleuters mogen meelopen.

"Wel op anderhalve meter afstand en je moet wachten tot de weg vrij is. Dan kom je samen binnen tot aan het lokaal en neem je afscheid. Dat wordt natuurlijk huilen. Ik ga hem dan wel gewoon troosten."

Tessa praat van tevoren met de kinderen om uit te leggen dat de dingen nu allemaal even anders gaan. "Maar mijn kinderen kennen de regels: netjes niezen in de elleboog. Dat doen ze heel goed."

Fernando van Gurnstren: 'Mijn kinderen blijven thuis'

Fernando van Gunstren is een van de ouders die hun kinderen voorlopig thuishouden. "Mijn zoontje van 5 jaar heeft pseudokroep (een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen) en astma. Hij is dus een risicogroep. Daarom was het voor ons duidelijk: hij blijft thuis. En ook onze dochter gaat nog even niet naar school. We willen geen risico lopen en geven de kinderen nog een paar weken thuis les." 

"We hebben daarover afgelopen week contact gehad met beide scholen en de situatie uitgelegd. De scholen respecteren de keuze. Ze krijgen huiswerk en alles gaat gewoon door. Ik haal iedere week het huiswerk netjes op bij de scholen."

Wanneer ze wel weer naar school kunnen? "Ik wil eerst de komende periode afwachten en kijken wat de statistieken doen. Over drie weken hebben we een beter beeld wat het effect van het openen van de scholen zal zijn. Dan gaan we opnieuw evalueren."

 

Pedagoog: 'Het gaat nu niet om lesgeven'

Pedagoog Marcel van Herpen: "Het gaat er nu niet om dat de kinderen meteen weer les krijgen, of weer in een organisatorisch model terechtkomen. Scholen zijn pedagogische instituten, helemaal de basisscholen. Het gaat er nu vooral om dat kinderen hun oude relaties weer terugzien en herstellen."

"Voor jonge kinderen is het slim als ouders een ritueel ontwikkelen voor de nieuwe gang van zaken. Verzin er een verhaal omheen of zing een liedje als er afscheid genomen moet worden."

Een tip aan de leraren: "Verzand niet in regeltjes en protocollen, maar bekijk per kind en situatie in hoeverre je je aan de regels kunt houden. Neem eventueel verantwoorde risico's."

Basisscholen weer open: leraren hebben kinderen gemist

01:26
Op 21 april werd bekend dat basisscholen vanaf komende maandag weer open gaan. Docenten waren blij met het vooruitzicht om weer voor de klas te staan.
Bron: RTL Nieuws