Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Met hoeveel personen mag je in de auto? En is een mondkapje verplicht?

Met hoeveel personen mag je eigenlijk in de auto zitten? En is het dragen van een mondkapje verplicht? Deze vragen van onder anderen Rudie, Inge en Mies worden vandaag behandeld in de dagelijkse corona-update.

De algemene aanbeveling blijft: houd waar mogelijk 1,5 meter afstand als je niet tot hetzelfde huishouden behoort. Dus ook in de auto. 

Lastig

Het zal je niet verbazen dat 1,5 meter afstand houden in een auto lastig is. In de meeste gevallen zelfs onmogelijk. Omdat je dicht naast elkaar zit, is de kans op besmetting met én verspreiding van het coronavirus een stuk groter. Daarom mag je alleen met mensen uit hetzelfde huishouden in een auto plaatsnemen.

"En daarmee bedoelen we echt alleen mensen die onder hetzelfde dak wonen", verduidelijkt een woordvoerder van het RIVM.

Is het dan strafbaar wanneer je met mensen buiten je huishouden een autorit maakt? Ja en nee. Dat hangt er namelijk vanaf met hoeveel personen je de auto deelt.

Twee wel, drie niet

De politie noemt het 'erg onverstandig' als je samen met één ander persoon buiten je huishouden een autorit maakt. Maar het is niet strafbaar. Pas bij drie personen of meer mag de politie forse boetes uitdelen. Voor 13 tot en met 17-jarigen bedraagt die boete 95 euro, daarboven betaal je 390 euro. Ben je 18 jaar of ouder, dan komt de boete ook als aantekening op je strafblad te staan.

Kunnen
Lees ook:
Kunnen we nog op vakantie naar het buitenland deze zomer?

De bestemming van je autorit heeft hierop geen invloed. Of je nu naar je werk of het ziekenhuis rijdt, of gewoon een plezierritje maakt. De vuistregel blijft: rij alleen of met personen uit je huishouden. Als het echt niet anders kan, houd het dan bij hoogstens één ander persoon. 

Carpoolen

Om een aantal praktijkvoorbeelden te geven: je mag dus zonder problemen met je inwonende kinderen ergens heen rijden. Of je ouders een lift naar het ziekenhuis geven als je bij hen in huis woont. Woon je op een ander adres, dan moeten je ouders een andere manier van vervoer verzinnen.

Neem je één vriend mee naar de supermarkt? Of ga je met één collega naar het werk? Liever niet, maar het mag. Gaat er nog een iemand mee? Dan ben je strafbaar.

Carpoolen is dus geen goed idee omdat carpoolen bij uitstek met meerdere mensen buiten je huishouden gebeurt.

Rij-examinatoren helpen ouderen met boodschappen

02:40
Het CBR staat niet bekend om z'n warme band met ouderen. De organisatie kampt bijvoorbeeld al tijden met enorm lange wachtlijsten voor mensen die zich voor een rijbewijs moeten laten keuren. Maar juist voor die doelgroep willen ze nu wat extra's doen.

Ook als alle passagiers een mondkapje dragen, blijft carpoolen of vervoer van personen buiten je eigen huishouden strafbaar. In het openbaar vervoer wordt het dragen van een mondmasker vanaf 1 juni verplicht, maar dat hoeft dus niet in de auto.

Uitzondering

Alleen het praktijkexamen voor het rijbewijs is hierop een uitzondering. Het geven van rijlessen en het afnemen van praktijkexamens wordt door het kabinet gezien als 'contactberoep'. Vanaf 11 mei zullen lesauto's weer de weg op gaan. De rijlessen gebeuren zonder mondkapjes, maar het examen ziet er wel anders uit.

"Tijdens de praktijkexamens zullen de student en de examinator mondkapjes dragen", vertelt een woordvoerder van het CBR. Bovendien mag de rijinstructeur niet mee tijdens het examen. "We snappen dat het heel vervelend is voor de student. Maar met drie man in de auto is te krap."

Ook voor de taxibranche geldt de regel om zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand te vervoeren. Voor straattaxi's betekent dat maximaal één passagier, en als het kan extra maatregelen nemen. "Er zijn bedrijven die een scherm in de auto plaatsen", vertelt een woordvoerder van koepelorganisatie voor het beroepspersonenvervoer KNV.

Grote busjes

Zo'n driekwart van alle taxi's in Nederland vervoeren per contract. Denk aan zorgvervoer en transport van leerlingen. "Dat gaat meestal in grote voertuigen, busjes, waardoor er voldoende afstand is tussen de passagiers en de chauffeur."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.