Ga naar de inhoud
Fysiek contact

Familie wil contact ondanks corona; verpleeghuis plaatst hekken

Het verpleeghuis in Dieren waar een hek rondom is geplaatst. Beeld © Melvin/Persbureau Heitink

Familieleden van bewoners van een verpleeghuis in Dieren willen zó graag fysiek contact hebben, dat ze dat via de ramen proberen te krijgen. Daarom zijn er nu hekken rond het gebouw geplaatst.

De Oude Plataan in het Gelderse dorp Dieren heeft net zoals andere verpleeghuizen in Nederland de deuren gesloten voor bezoek vanwege het coronavirus, meldt De Gelderlander. Maar er zijn familieleden die zich daar niet bij neerleggen en die via de ramen op de begane grond proberen om hun grootouder of ouder aan te raken of iets te geven. 

Binnendringen

Sterker nog: er zijn mensen die het gebouw al binnendrongen zijn, vertelt directeur zorg en behandeling Wil Zajdenband van zorgorganisatie Attent, waaronder de Oude Plataan valt, aan De Gelderlander"Die duwen bij de ingang waar je wasgoed aanneemt het personeel gewoon opzij."

Actiegroep
Lees ook:
Actiegroep veroorzaakt 'grimmige' sfeer bij verpleeghuis Best

Tot dusver is in de Oude Plataan, waar ruimte is voor 52 bewoners, geen coronabesmetting geconstateerd. Om ervoor te zorgen dat dat zo blijft, besloot Zajdenband een barricade te plaatsen.

De directeur wil graag spreken met de familieleden om ze op andere gedachten te brengen. Hij wil de richtlijnen nog eens uitleggen, ze vertellen waarom die er zijn en spreken over de alternatieven om wél contact te maken. "Zoals in zoveel tehuizen kun je ook bij ons beeldbellen en hebben we zwaaimomenten.”   

Protest

Het is niet het eerste verpleeghuis waar bezoekers in actie komen. Gisteren veroorzaakte de actiegroep Demonstratie van het Volk overlast bij een woonzorgcentrum in het Noord-Brabantse Best. Zij stelden op Facebook op te willen komen voor de belangen van Wil van Buren, die een 'zit-actie' hield om een bezoek aan haar dementerende man Nico af te dwingen.

Wil (82) demonstreert voor verpleeghuis: 'Ik wil mijn man bezoeken'

02:05