Er is een vulkaan ontdekt in de Noordzee. De vulkaan pruttelt niet meer, want hij is al lang uitgedoofd, maar speciaal is het wel dat Nederland er nu een vulkaan bij heeft. Dat zeggen geologen die de ontdekking deden. "Een toevalstreffer, die bijdraagt aan onze kennis van de ondergrond van Nederland en ons deel van de Noordzee."
Twee geologen van de Geologische Dienst Nederland (GDN) deden eind 2019 onderzoek naar de ondergrond van de Noordzee. Toen ze zich realiseerden dat ze op hun scherm iets bijzonders zagen, schrokken ze even.
Eerder al as gevonden
Ze zagen, op zo'n 100 kilometer ten noordwesten van Texel, een opvallend object. De onderzoekers wisten dat er in 1985, tijdens boringen, vulkanische as was gevonden. Daarnaast bleek het aardmagnetisch veld ter plaatse sterker, wat duidt op vulkanisch gesteente.
"Deze observaties kunnen samen maar op één manier bevredigend verklaard worden: we hebben er een vulkaan bij", zegt Michel van der Meulen van het onderzoeksinstituut TNO, waarvan de Geologische Dienst Nederland onderdeel is.
De vulkaan heeft ook een naam gekregen: Mulciber, de alternatieve naam van Vulcanus, de Romeinse god van het vuur en de vulkanen.
Mulciber is niet de eerste vulkaan van Nederland, vijftig jaar geleden werd de eveneens dode Zuidwalvulkaan in de Waddenzee ontdekt. Daarnaast liggen er nog twee vulkanen in het Caribisch gebied: de actieve vulkanen Mount Scenery op Saba en de Quill op Sint Eustatius.
Miljoenen jaren geleden ontstaan
De vulkanen werden vermoedelijk zo'n 150 miljoen jaar geleden gevormd, in het tijdperk Vroeg-Jura. Nederland was toen grotendeels bedekt door zee. In de loop van dat tijdperk werd de aardbodem onrustig en werd de Atlantische Oceaan geopend. In die periode vormden zich dus ook twee forse vulkanen.