Ga naar de inhoud
'Dreigende situatie'

Actiegroep veroorzaakt 'grimmige' sfeer bij verpleeghuis Best

Wil van Buren vorige week tijdens haar actie voor de deur van het verpleeghuis. Beeld © RTL Nieuws

De actiegroep Demonstratie van het Volk veroorzaakt overlast bij het woonzorgcentrum Archipel Kanidas in Best. Het verpleeghuis kwam in het nieuws dankzij de 82-jarige Wil van Buren, die daar een 'zit-actie' hield om een bezoek aan haar dementerende man Nico af te dwingen.

Omroep Brabant meldt dat de politie vanavond surveilleerde bij het verpleeghuis. De sfeer zou 'grimmig' zijn geweest nadat vandaag telefonische bedreigingen bij het woonzorgcentrum waren binnengekomen. Op Facebook stellen de actievoerders te willen opkomen voor de belangen van Wil van Buren.

Rust weergekeerd

"Nu is het rustig", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Ik weet niet om hoeveel mensen het vanavond precies ging. Maar voor de medewerkers en de bewoners is het heel vervelend."

Wil van Buren vertelde vorige week dat ze haar man al zeven weken niet had gezien. Het verpleeghuis houdt de deuren dicht voor bezoekers uit angst voor besmetting met het coronavirus. Maar Van Buren had genoeg van de 'raambezoekjes' en wilde haar man weer kunnen ontmoeten. "Ik heb niets te verliezen", zei ze.

Wil
Lees ook:
Wil (82) voert protest bij verpleeghuis omdat ze haar man niet mag zien

Het verpleeghuis neemt ze niets kwalijk. "Dat houdt zich aan de regels van de overheid. En die verzorgers doen zo hun best. Die kunnen er niets aan doen." Ze staakte haar actie na een paar dagen, vertelde ze eerder deze week aan RTL Nieuws, omdat er wel erg veel op haar afkwam. "Ik heb mijn punt geloof ik wel gemaakt."

Dreigende situatie

Toch richten de actievoerders hun pijlen op het woonzorgcentrum, in de veronderstelling haar een dienst te bewijzen. Een bestuurder spreekt tegenover Omroep Brabant van een 'dreigende situatie' en zegt: "Vorige week stonden er dertig mensen voor het verzorgingshuis te demonstreren. Ze schreeuwden en riepen luid. Dat zorgde voor veel onrust bij de bewoners."

De actiegroep had op Facebook voor morgen opnieuw een demonstratie aangekondigd ('Best, wij komen terug'), maar een woordvoerder zegt tegen Omroep Brabant dat die van de baan is.

Wil (82) demonstreert voor verpleeghuis: 'Ik wil mijn man bezoeken'

02:05
"Ik dacht: ik kan thuis omkomen in verdriet. Maar dat wil ik niet." Daarom wacht Wil van Buren bij het verpleeghuis tot ze haar dementerende man Nico weer mag zien.