Ga naar de inhoud
Nu 4 bedrijven besmet

Coronavirus op nog eens twee nertsenhouderijen

Een afgesloten nertsenhouderij in Beek en Donk. Beeld © ANP

Op nog eens twee nertsenhouderijen is het coronavirus aangetroffen, meldt landbouwminister Carola Schouten. Dat brengt het totaal op vier nertsenbedrijven. Eén van de locaties waar het virus deze week is ontdekt is van een houder waar al eerder sprake bleek van besmetting.

Dat bedrijf, in de gemeente Gemert-Bakel, heeft 10.000 dieren, zegt Schouten. De andere houderij, in Deurne, heeft geen connectie met de eerdere besmettingen.

Veiligheidszone

Dieren en mest mogen niet van het bedrijf worden afgevoerd om verdere verspreiding te voorkomen. Uit voorzorg is rond beide bedrijven een '400 meterzone' ingesteld, waarin de openbare weg is afgesloten voor voetgangers en (brom-)fietsers.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Naar de houderijen waar eerder besmettingen waren, wordt nu onderzoek gedaan. De eerste bevindingen laten zien dat het onwaarschijnlijk is 'dat alleen mens-op-nertstransmissie heeft plaatsgevonden op de bedrijven', schrijft Schouten. "De karakteristieken van het virus wijzen op transmissie tussen nertsen onderling."

Katten

Er wordt ook onderzoek gedaan naar mogelijke coronabesmettingen bij katten. Dat onderzoek gaat begin juni van start, verwacht Schouten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat ook kijken of er onderzoek kan worden gedaan 'naar een eventuele relatie tussen luchtkwaliteit, veehouderij en gevoeligheid van mensen voor Covid-19'.

Zo kun je straks weer aapjes kijken in Emmen

01:56
Dierentuinen en attractieparken gaan de komende weken weer voorzichtig open. Dierenpark Wildlands in Emmen wordt volledig aangepast om veiligheid te garanderen.