Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Deelname vrijwillig'

NS test aanmeldservice voor drukke treinen

08 mei 2020 17:50 Aangepast: 08 mei 2020 19:01
NS testte eind april hoe een trein ingericht moet worden om anderhalve meter afstand te kunnen garanderen. Beeld © ANP

NS gaat een proef uitvoeren waarbij reizigers zich vooraf moeten aanmelden voor een treinreis. Ze krijgen dan vooraf te zien welke trein druk is en welke niet. De NS kan met de informatie de treincapaciteit aanpassen.

Een NS-woordvoerder zegt dat de service komende week technisch wordt uitgewerkt en met reizigers wordt uitgeprobeerd. 

Twee op de drie reizigers zouden begrip hebben voor de aanmeldservice, zegt NS, maar reizigersvereniging Rover is kritisch. Rover-directeur Freek Bos vreest dat het systeem het openbaar vervoer minder aantrekkelijk maakt. "Openbaar vervoer wordt dan een stuk minder openbaar en het systeem gaat boven de reiziger", zegt Bos.

Uitgevallen ritten

Rover kreeg al boze en bezorgde reacties van leden. "Het systeem lijkt weinig respect voor privacy te hebben. Bovendien wordt het omgeven door onzekerheden: hoe gaat het systeem om met uitgevallen ritten? Is de trein straks nog wel toegankelijk voor mensen die niet overweg kunnen met digitale middelen?"

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Het 'reserveringssysteem' zou alleen voor treinen van de NS gelden. Rover wil dat het Rijk de regie neemt om ervoor te zorgen dat binnen het hele openbaar vervoer dezelfde coronamaatregelen gelden. Rover noemt het onacceptabel dat NS een eigen koers vaart.

Deelname vrijwillig

In reactie op de kritiek van Rover zegt de NS dat de aanmeldservice iets anders is dan een reserveringssysteem. "Het gaat ons erom dat reizigers inzicht krijgen in welke treinen het drukker is of rustig. Deelname aan het systeem is vrijwillig", zegt een NS-woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS zet streep door samenreiskorting en wil geen fietsen meer in trein

Groot onderzoek naar reisgedrag in coronacrisis

De Nederlandse Spoorwegen en de TU Delft zijn samen bezig met een grootschalig onderzoek naar de impact van de coronacrisis op het reisgedrag. De eerste onderzoeksresultaten zijn vandaag bekendgemaakt. Zo verwacht één op de drie reizigers na de coronacrisis meer thuis te zullen werken. Eén op de vijf denkt minder vaak tijdens de spits te gaan reizen.

Aan het onderzoek deden 46.000 reizigers mee. NS verwacht de eerste uitkomst binnenkort te kunnen delen met de andere ov-bedrijven en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het aantal treinreizigers daalde de afgelopen weken tot ongeveer 7 procent van het normale aantal. De NS neemt nu coronamaatregelen op stations en in treinen. Door de coronamaatregelen past in de treinen nog maar een kwart van het normale aantal reizigers.

Zij nemen gewoon de trein naar hun werk: 'We moeten aanwezig zijn'

Het aantal dagelijkse treinreizigers is nog maar 7 procent van wat het geweest is. Maar niet iedereen kan thuiswerken.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Plannen voor reserverings-app ov: 'Wie neem je mee?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore