Ga naar de inhoud
Personeel getest

Corona-uitbraak in azc Sneek: 22 bewoners besmet, deuren op slot

Het asielzoekerscentrum in Sneek. Beeld © RTL Nieuws

Zeker 22 bewoners van het asielzoekerscentrum in Sneek zijn besmet met het coronavirus. De deuren van het azc zijn daarom per direct gesloten, bewoners mogen het gebouw de komende 72 uur niet meer in of uit. Dat laat een woordvoerder van het COA aan RTL Nieuws weten na berichtgeving van Omroep Friesland.

Maandag werd al duidelijk dat er een eerste besmetting was vastgesteld in het asielzoekerscentrum. De bewoner, een man, werd samen met zijn gezin in quarantaine geplaatst. Zij kregen eten en drinken, waardoor ze geen gebruik hoefden te maken van de openbare ruimtes.

Iedereen binnenblijven

Maar het virus heeft toch verder om zich heen kunnen grijpen: op dit moment zijn dus 22 bewoners besmet. De meesten hebben milde klachten, sommige bewoners merken zelfs 'vrijwel niets' van de besmetting. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

In het asielzoekerscentrum wonen 550 mensen. Zij moeten nu allemaal binnenblijven. Het personeel van het asielzoekerscentrum wordt de komende dagen getest op het virus, zij mogen het azc wel in of uit. 

Testprotocol

Ook de bewoners zullen getest worden. "Er komt een testprotocol. Een arts zal bepalen wie er een test krijgt, de bewoners worden daarover geïnformeerd", zei Margreet de Graaf van de veiligheidsregio tijdens een persconferentie. De verwachting is dat er nog meer mensen besmet zullen zijn.

Griekse
Lees ook:
Griekse opvangkampen tikkende tijdbom: 'Dit wordt een catastrofe'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft eerder al een protocol opgesteld wat te doen bij een besmetting in een azc. Zo wordt een besmette bewoner altijd in quarantaine geplaatst, op elke locatie zijn daar ruimtes voor ingericht. Het liefst gebeurt dat in een woonunit met een eigen douche en toilet, staat in het protocol.

Asielzoeker naar intensive care

In het asielzoekerscentrum in Maastricht werd voor het eerst een asielzoeker besmet met corona, die bewoner moest uiteindelijk naar de intensive care. Inmiddels zijn er al verschillende bewoners in verschillende asielzoekerscentra besmet, schrijft het COA. Maar niet eerder waren het er zo veel op één plek.

Is dit het vaccin dat corona gaat verslaan?

02:11
Overal ter wereld wordt in laboratoria koortsachtig gezocht naar een vaccin tegen het coronavirus. Christiaan doet in Oxford als een van de eersten mee aan een proef.