Versoepeling

Attractieparken en dierentuinen weer open: wat kan wel en niet?

08 mei 2020 16:09 Aangepast: 08 mei 2020 20:09
Bezoekers in het dierenpark Wildlands in Emmen Beeld © ANP

Er gloort hoop voor mensen die er een dagje op uit willen. Attractieparken en dierentuinen gaan voorzichtig weer open. Voor uitjes in speelparadijzen is het voorlopig nog even te vroeg. Vijf vragen en antwoorden over de versoepeling.

Zo kun je straks weer aapjes kijken in Emmen

Dierenpark Wildlands in Emmen wordt volledig aangepast om veiligheid te garanderen.

Welke uitjes zijn weer mogelijk? 

Attractieparken en dierentuinen gaan als eerste weer open. Zij zijn op eigen initiatief dichtgegaan toen het coronavirus uitbrak in Nederland. Ze waren daartoe niet verplicht.

De parken hebben zelf protocollen opgesteld. Daarin staat hoe zij denken veilig open te kunnen. Die protocollen leggen ze voor aan de gemeente en de veiligheidsregio. Die bepalen of de parken veilig open kunnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bijna helft bedrijven vreest om te vallen door coronacrisis'

Hoeveel bezoekers mogen naar binnen?

De attractieparken en dierentuinen zullen minder bezoekers toestaan dan voor de coronacrisis. De meeste parken zullen in stapjes opengaan: eerst voor alleen abonnementshouders, daarna voor de andere bezoekers. 

Ook met bezoekersaantallen wordt geëxperimenteerd. De parken laten stapsgewijs meer mensen toe om te zien wat het beste werkt. Naar verwachting zal op het hoogtepunt van de openstelling, over een paar weken, de helft van het normale aantal bezoekers het park binnen kunnen. 

Waar in dierentuin Wildlands in Emmen normaal gesproken 10.000 bezoekers komen op een dag, worden straks maximaal 5000 bezoekers toegestaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca open vanaf 1 juni: 'Bizar hoeveel reserveringen meteen binnenkwamen'

Hoe kun je 1,5 meter afstand houden in een attractiepark of dierentuin?

In de rij voor een attractie gaat er anders uitzien dan normaal. In de wachtrij geldt de 1,5 meter. Op de grond geven markeringen aan op welke afstand bezoekers in de rij moeten blijven. 

De achtbaan Python in De Efteling De achtbaan Python in De Efteling

In de attracties worden ook maatregelen genomen. Zo is het bij de achtbaan Python in De Efteling bijvoorbeeld denkbaar dat zitplaatsen om en om leeg blijven of rijen worden afgeschermd met een plastic scherm.

Voor dierentuinen geldt dat bezoekers ook op afstand moeten blijven van dieren. Bij voorstellingen in de dierentuin moeten gasten op 1,5 meter van elkaar zitten. 

Waar moet je als bezoeker rekening mee houden?

Wie naar een dierentuin of pretpark wil, moet vooraf een kaartje reserveren. Veel locaties zullen werken met een specifiek tijdslot. Een reservering voor een specifieke attractie is niet nodig. "De ervaring leert dat mensen zich wel spreiden en niet massaal naar één attractie gaan", zegt branchevereniging de Club van Elf. 

Ook kan het zijn dat sommige attracties of bezienswaardigheden gesloten zijn vanwege de coronamaatregelen, bijvoorbeeld omdat er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Toch zullen naar verwachting de meeste attractieparken hun reguliere entreeprijzen hanteren.

Bij sommige parken kun je niet als vriendengroep terecht. Zo hanteert Wildlands het beleid dat alleen huishoudens samen naar het park kunnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwemmen in coronatijden? Dit zijn de regels

Welke pretlocaties gaan nog niet open? 

Voor indoorspeeltuinen, bowlingbanen en andere evenementenhallen is het nog even afwachten. Zij vallen veelal onder horeca. Die mogen in principe pas op 1 juni open voor maximaal dertig personen per spel.

Toch is nog onzeker of voornoemde pretlocaties per 1 juni weer open mogen. Bowlingbanen bijvoorbeeld kijken of ze de bowlingballen kunnen ontsmetten. Verder moeten ondernemers kijken of wel altijd 1,5 meter afstand kan worden bewaard.

Een bowlingbaan op een vakantiepark Een bowlingbaan op een vakantiepark

Een activiteit als lasergamen op 1,5 meter afstand is lastig. Voor kinderen onder de 12 jaar is afstand houden niet noodzakelijk, maar bij speelpaleizen komen ook volwassenen met hun kinderen mee. Die moeten wel weer afstand houden van kinderen en andere ouders. 

In principe mogen in een hal niet meer dan dertig mensen. Maar of bij dit aantal ook kinderen zijn inbegrepen, is voor ondernemers nog onduidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore