Ga naar de inhoud
11 mei open

Zwemmen in coronatijden? Dit zijn de regels

Reserveer van tevoren, kom niet met het openbaar vervoer en thuis plassen, omkleden en douchen. Zo ziet naar het zwembad gaan eruit als de zwembaden op 11 mei weer open mogen, blijkt uit een protocol dat de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) zojuist heeft gepresenteerd.

Buitenzwembaden mochten vanaf 29 april alweer open, binnenzwembaden vanaf 11 mei. In het protocol staan maatregelen die ervoor moeten zorgen dat zwembaden veilig open kunnen. Het gaat bijvoorbeeld om het aanbrengen van bewegwijzering voor eenrichtingsverkeer voor bezoekers, het ophangen van hygiëneregels en het instellen van een reserveringssysteem.

Thuis plassen

Voor zwemmers geldt: kom op de vooraf gereserveerde tijden, kom alleen met personen uit jouw huishouden, kom niet met het openbaar vervoer, kleed je thuis om, ga daar alvast naar de wc en ga ook thuis weer douchen. Daarnaast zijn natuurlijk ook de algemene regels zoals 1,5 meter afstand houden, thuisblijven bij klachten en handen wassen van kracht.

Maar dat het protocol er nu ligt, betekent niet dat alle zwembaden volgende week maandag direct opengaan. "Zwembaden zijn vaak eigendom van de gemeente, dus die moeten eerst de noodverordening aanpassen", zegt een woordvoerder van de KNZB. "En het kost ook een aantal dagen voor alle maatregelen zijn ingevoerd."

Overleeft
Lees ook:
Overleeft corona in zwemwater en zo ja, hoelang?

Dat het tijd kost om de zwembaden opnieuw open te gooien, daar kan Pim van Hal van zwembad Het Wedde in Voorschoten over meepraten. "Het bericht dat we maandag weer open mogen gaan, kwam redelijk onverwacht. We zijn al sinds 15 maart dicht en hebben sindsdien de watertemperatuur laten zakken naar 22 graden. Normaal gesproken is dat 29 en 32 graden. Het verwarmen van een zwembad gaat met 1 graad per dag, dus we konden de berekening al maken dat maandag opengaan niet zou lukken."

Inschrijven 

En dan komen daar ook nog de maatregelen bij, zoals het opzetten van een reserveringssysteem. "We zijn aan het kijken naar een systeem waarbij gasten zich voor zwemlessen en banen trekken kunnen inschrijven voor een bepaalde tijd. Dan hebben we goed zicht op wie er binnenkomt en wie er wanneer weer naar buiten gaat, zodat ook andere gasten kunnen genieten van een frisse duik."

Daarnaast is het vanuit het kabinet nog niet duidelijk hoeveel personen er maximaal in het zwembad mogen zijn. Van Hal: "Dus ik snap dat veel mensen denken: op 11 mei gaat de deur van het slot en springen we weer in het water, maar dat is iets te simpel gedacht. We moeten de gezondheid van medewerkers en bezoekers kunnen waarborgen."

 

Zo
Lees ook:
Zo gaat Nederland weer open – maar 'het begint en eindigt met het gedrag van ons allemaal'

Zwembad Het Wedde ontvangt veel berichten van vaste gasten die willen weten wanneer het zwembad weer opengaat. "Gisteren kwam een mevrouw op leeftijd, die normaal gesproken iedere dag dat we open zijn komt zwemmen, zelfs even poolshoogte nemen. Ze verveelde zich nu een beetje en kon niet wachten tot het zwembad weer openging. 'Jullie bellen me wel hè, als ik weer mag komen?', vroeg ze. Iedereen snapt de situatie en werkt mee, maar snakt er ook naar om weer te kunnen zwemmen."

Of de sluiting van het zwembad ook gevolgen heeft voor de toegangsprijs, is nog niet te zeggen.

Zo gaat Nederland stap voor stap uit de lockdown

02:00
In deze video laten we stap voor stap zien welke lockdown-regels wanneer versoepeld worden.