Oversterfte

Oversterfte daalt: 560 meer overlijdens dan normaal in laatste week april

12 mei 2020 12:26 Aangepast: 12 mei 2020 14:17

In de laatste week van april overleden in Nederland naar schatting 3299 mensen. In de afgelopen drie jaar lag het sterftecijfer in diezelfde week rond de 2740. Er zijn dit jaar in die week dus ongeveer 560 meer mensen overleden dan normaal. Alles wijst erop dat dit te maken heeft met het coronavirus.

Het gaat om precies te zijn om overlijdens in week 18, van 27 april t/m 3 mei. De cijfers zijn zojuist gepubliceerd door het CBS.

Sinds de uitbraak van het coronavirus overlijden een stuk meer mensen dan normaal. Wel neemt het sterftecijfer iedere week af.

Andere jaren

Het aantal mensen dat in Nederland overlijdt, varieert uiteraard iedere week. Ook als er geen coronavirus rondwaart. Dat is goed te zien in onderstaande grafiek, waarin je het dodental in de eerste weken van dit jaar kunt vergelijken met andere jaren.

Soms overlijden opvallend meer mensen dan gemiddeld. Vaak valt dit deels te verklaren: zo overlijden iedere winter wat meer mensen aan de griep en ook bij een hittegolf is meestal een piek te zien.

Bekijk het aantal overlijdens per week 

In 2018 was bijvoorbeeld een hoge sterfte te zien rond week 10 als gevolg van het griepvirus: toen overleden ongeveer 1000 meer mensen dan in vergelijking met eerdere jaren in diezelfde week.

De hoge sterfte de afgelopen weken wijst dan weer op het coronavirus: er overleden in week 14 van dit jaar 2000 meer mensen in vergelijking met eerdere jaren in diezelfde week.

Betere indicatie

Deze cijfers geven overigens ook een betere indicatie van het aantal mensen dat aan het coronavrius is overleden dan de cijfers die gedeeld worden door het RIVM: dit instituut rapporteert alleen de overlijdens van de personen die positief getest zijn op het coronavirus.

In week 18 rapporteerde het RIVM tot nu toe 401 coronadoden. De sterftecijfers van het CBS over dezelfde week komen dus hoger uit. Dit zou erop kunnen wijzen dat in die week bijna 560 mensen overleden aan het coronavirus. Zeker is dat nog niet, omdat de doodsoorzaak van deze overledenen nog niet officieel is vastgesteld.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore