Ga naar de inhoud
Heropening maandag

'Op 60 procent basisscholen keert niet elke leerkracht terug'

Een basisschool in Schaijk. Beeld © ANP

Niet alle leerkrachten zullen maandag weer naar hun werk gaan als de basisscholen hun deuren weer openen voor leerlingen. Op 60 procent van de scholen in Nederland zullen er na het weekend leraren ontbreken omdat ze liever thuisblijven.

Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies en het AD, dat de resultaten bekendmaakt. In totaal werden 1250 leerkrachten ondervraagd. Van hen zegt 4 procent thuis te zullen blijven. 3 procent zegt twijfels te hebben over een terugkeer voor de klas.

Bedenkingen 

Het totaal aantal leraren dat thuisblijft, ligt tussen de 5300 en 9400. Maar veruit de meeste leraren, 80 procent, hebben zin om weer aan de slag te gaan. Dat wil niet zeggen dat ze geen bedenkingen hebben bij het heropenen van de scholen. Een derde van de ondervraagden vindt het onverantwoord, en 65 procent is bang voor besmettingen. 

Basisscholen weer open: leraren hebben kinderen gemist

01:26
Op 21 april werd bekend dat basisscholen vanaf komende maandag weer open gaan. Docenten waren blij met het vooruitzicht om weer voor de klas te staan.

Over de vraag wie de plekken van de thuisblijvende leerkrachten gaat opvullen, maken veel van de ondervraagden zich geen zorgen. Slechts 8 procent denkt dat het een probleem gaat worden, maar meer dan de helft denkt dat er wel parttimers, onderwijsassistenten en stagiaires kunnen worden gevonden die kunnen bijspringen. 

Volle klassen

De meeste leraren vertrouwen erop dat hun school goed is voorbereid op de nieuwe situatie. 70 procent is tevreden met de maatregelen, zoals het vaker schoonmaken van de klaslokalen en het verspreiden van pauzes voor verschillende klassen. Het grootste deel van de leerkrachten verwacht maandag volle klassen te zien.  

Protocol:
Lees ook:
Protocol: middelbare scholieren moeten gespreid naar school
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update