Ga naar de inhoud
Nieuwe adviezen

Protocol: middelbare scholieren moeten gespreid naar school

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Zodra de middelbare scholen weer opengaan, begin juni, moeten de leerlingen gespreid naar school. Dat staat in een gezamenlijk protocol van onderwijsorganisaties, waaronder de VO-Raad en de onderwijsbonden.

Volgens het protocol moeten de scholieren 1,5 meter afstand houden van elkaar en docenten. Het advies is om werkplekken dicht tegen de muren te plaatsen. Voor de meeste scholen betekenen de nieuwe maatregelen dat slechts een derde tot een kwart van de leerlingen tegelijkertijd op school kan zijn.

Groepsgrootte

Er geldt geen maximale groepsgrootte; die wordt bepaald door de ruimte in het schoolgebouw. Om contact met andere leerlingen zoveel mogelijk te beperken wordt geadviseerd, waar mogelijk, gebruik te maken van vaste groepssamenstellingen.

Noodkreet
Lees ook:
Noodkreet opvang: halve dagen naar school is 'onbegrijpelijk'

Ook adviseert het protocol dat leerlingen zoveel mogelijk in hetzelfde lokaal blijven en docenten wisselen van lokaal. Door de hele school staan desinfectiemiddelen. De kantines blijven dicht en de lunch moet worden genuttigd in het lokaal.

In het protocol wordt onderscheid gemaakt tussen voorschriften en adviezen. Een van de voorschriften is bijvoorbeeld dat de leerlingen bij aankomst op school direct naar binnen gaan en niet wachten op het schoolplein.

Voorlopig protocol

Een definitief besluit over het openen van de middelbare scholen volgt uiterlijk op 20 mei. De VO-raad benadrukt dat het gaat om een ‘voorlopig protocol'. Op basis van nieuwe inzichten en adviezen van het Outbreak Management Team kan het protocol nog worden aangepast.

Maandag weer naar school: 'Je moet het een keer weer proberen'

01:27
Basisscholen gaan maandag al in aangepaste vorm weer open.