Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Hoeveel mensen mag je thuis uitnodigen en met hoeveel mag je op straat zijn?

Beeld © RTL Nieuws

De coronamaatregelen worden stapje voor stapje versoepeld de komende weken en maanden. Maar over een paar dingen hadden onze lezers Zissi, Anni en Maurice nog vragen. Namelijk: hoeveel mensen mag je nou thuis uitnodigen en met hoeveel mag je buiten in een groep zijn? Deze vragen behandelen we vandaag in de corona-update.

De eerste vraag laat zich makkelijk beantwoorden. Het RIVM twitterde gisteravond dat je nog steeds maximaal drie personen thuis mag uitnodigen.

Met hoeveel mensen je buiten in een groep mag zijn ligt iets ingewikkelder. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van met wie je bent of waar je woont en welke regels je gemeente heeft ingesteld. In de Kamerbrief (.pdf) over de versoepeling staat dat voor buitenshuis sowieso geldt: mijd drukte.

Omdat het kabinet zich zegt te realiseren dat mensen behoefte voelen om weer naar buiten te gaan, is het volgens de brief 'van belang dat een zo groot mogelijk deel van het publiek domein daarvoor kan worden gebruikt'. Want zo is de redenatie: "Meer ruimte geeft immers meer gelegenheid om mensen te spreiden. Dat geldt zowel voor (binnen-)steden als voor bossen, natuurparken, stranden, et cetera."

Zo
Lees ook:
Zo gaat Nederland weer open – maar 'het begint en eindigt met het gedrag van ons allemaal'

Wat dat precies betekent staat op Rijksoverheid.nl. Daar wordt alles over groepsvorming en de openbare ruimte zorgvuldig uitgelegd. De belangrijkste punten zijn:

  • Groepsvorming met meer dan twee personen is alleen toegestaan als je 1,5 meter afstand houdt.
  • Als je met meer dan twee personen bent en géén 1,5 meter afstand houdt, ben je in overtreding.
  • Als je tot één huishouden behoort hoef je in het openbaar geen 1,5 meter afstand te houden. Onder een huishouden verstaat de overheid: echtgenoten, (geregistreerde) partners of levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, mits zij op één adres wonen. Let op: woongroepen, tehuizen en studentenhuizen vallen hier niet onder.
  • Het kabinet legt in de Kamerbrief van gisteren uit dat de verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte en het publiek ligt bij de lokale overheid. Dan moet je denken aan het instellen van bijvoorbeeld looproutes of eenrichtingsverkeer. Maar de gemeente waar je woont of bent kan op bepaalde plekken een verbod tot groepsvorming instellen.
  • Als je het samenscholingsverbod overtreedt en meerderjarig bent, kan je dat een boete van 390 euro opleveren. Als je wil weten hoe dat in jouw woonplaats zit, kun je dat bij de gemeente navragen. 
  • Het mantra blijft: houd 1,5 meter afstand. In de supermarkt, als je gaat wandelen of even in het park gaat zitten.

Dit is het stappenplan van de versoepeling

03:52
De plannen zijn uitgeschreven van 11 juni tot en met 1 september, afhankelijk van het effect op de zorg.v