Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Kunnen we nog op vakantie naar het buitenland deze zomer?

Archieffoto. Beeld © ANP

Langzaam. Langzaam gaat Europa van het slot en is er weer openbaar leven mogelijk. Stiekem denken veel mensen ook alweer aan een vakantie in het buitenland. Kan dat deze zomer nog? En waarheen dan?

Let op: inmiddels houdt RTL Nieuws een vakantiekaart bij. Waar mag je deze zomer naartoe? Check het hier

Die vraag stelden onder anderen Kevin, Sandy en Ava. En hoe logisch die vraag ook is, een duidelijk antwoord is er nu niet. Landen versoepelen maatregelen nu stap voor stap, en misschien is er straks wel weer een beetje ruimte voor internationaal toerisme. Maar misschien ook niet. "Je bent nu simpelweg niet welkom", zegt Ad Vonk van de ANWB.

Heel twijfelachtig

Vonk ziet ook dat de vragen rondom vakanties langzaam toenemen, omdat de landen hun maatregelen wat versoepelen. "Maar zelfs interne vakanties zijn nog zeer twijfelachtig. Rutte noemde de maand juli voor het openen van bijvoorbeeld campings in Nederland, maar dat was ook geen vaste datum, en dat gebeurt ook alleen maar als de situatie rondom corona dat toelaat."

Hoe gaan we om met alle versoepelingen?

01:41
Naar het terras, het mag vanaf 1 juni weer.

Mensen willen dus wel op vakantie, maar kunnen nu niet. Daarom komt de ANWB met een reiswijzer. Daarin moet voor iedereen duidelijk zijn welk land toeristen vanuit Nederland toestaat. "We gaan de situatie van heel nabij volgen. Nu staan alle landen nog op rood, maar dat gaat de komende periode langzamerhand waarschijnlijk veranderen."

Hoe is het bij ons om de hoek?

Vakanties buiten Nederland zijn dus nog even toekomstmuziek. Wat we wel nu kunnen doen, is de huidige situatie per land schetsen. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt daarbij. Dit zijn de regels voor het reizen naar onze buurlanden.

België

Over het algemene reisadvies van de landen om ons heen kunnen we kort zijn. Alleen noodzakelijke reizen zijn geoorloofd, geen enkel land uitgezonderd. Is een vakantie noodzakelijk? Misschien voor jou, maar dat geldt in dit geval niet.

Voor België geldt specifiek dat er tot zeker 8 juni is gekozen om niet-noodzakelijke reizen te verbieden. Je mag tot dat moment dus ook niet naar België reizen als je bijvoorbeeld een vakantiehuisje hebt in het land. 

Denk je toch de auto te kunnen pakken en naar of door België te reizen? Dan kan dat je geld kosten. "Er wordt gecontroleerd aan de grens en bij overtreding kunt u een boete krijgen", schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zo
Lees ook:
Zo gaat Nederland weer open – maar 'het begint en eindigt met het gedrag van ons allemaal'

Frankrijk

"Niet-noodzakelijke reizen, zoals vakanties, zijn niet toegestaan." Het reisadvies van het ministerie is vrij duidelijk. En ook in Frankrijk zelf zitten ze nu niet op toeristen te wachten. De lockdown die daar nu van kracht is, wordt vanaf 11 mei wel versoepeld, maar dat betekent niet dat er ook vakantiegangers welkom zijn.

De Fransen zelf hebben nu nauwelijks bewegingsvrijheid. Straks, na 11 mei, mogen ze tot 100 kilometer van hun huis komen. Reizen naar vakantiehuisjes is er dus niet bij. Ga je toch naar Frankrijk? Dan moet je het formulier 'Attestation de déplacement internationale dérogatoire' invullen. Maar dat is dus alleen voor noodzakelijke reizen. En ook in Frankrijk horen vakanties daar niet bij.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Duitsland

In tegenstelling tot België, zijn de grenzen naar Duitsland wel nog gewoon open. Maar, zo schrijft het ministerie: "Aangezien niet-noodzakelijke reizen door de Duitse overheid wordt ontraden, is het mogelijk dat u door de lokale autoriteiten gevraagd wordt naar het doel van uw reis, vooral bij het inreizen in Duitsland."

Het reizen naar Duitsland mag alleen met een dwingende reden. Die reden moet je kunnen aantonen, mocht je ernaar gevraagd worden. En helaas: "Toerisme geldt niet als dwingende reden." 

Luxemburg

Tot slot: het kleinste land in de buurt. Ook reizen naar Luxemburg mag alleen als het strikt noodzakelijk is. Het ministerie: "Reist u toch af? Neem dan zoveel mogelijk bewijs mee dat het noodzakelijk is om zowel in Nederland als in Luxemburg te zijn. Neem uw paspoort mee en een bewijs van inschrijving in de gemeente in een van beide landen."