Ga naar de inhoud
Prachtige plaatjes

Jesje legt coronatijdperk vast met deurportretten: 'Belangrijk voor later'

Jesje (links) besloot deurportretten te gaan maken, zoals van Sanne Pol en haar gezin. Beeld © Jesje Veling

Hoe ga je later uitleggen aan je kleinkinderen dat je maandenlang niet bij elkaar op bezoek mocht komen, niemand mocht aanraken, en soms zelfs je huis niet uit mocht vanwege een onzichtbaar virus? Een vraag die door het hoofd van Jesje spookte. Daarom besloot ze om dit coronatijdperk vast te gaan leggen door middel van speciale deurportretten.

"Dit is een moeilijke periode voor veel mensen, daarom is het ook belangrijk om dit moment vast te leggen en met een foto te bewaren voor later. Als een herinnering aan dit tijdperk."

Agenda in één keer leeg

Jesje Veling uit Haarlem zou, zonder corona, in deze weken op verschillende evenementen staan. Haar agenda was als fotograaf tot en met juni al volgeboekt. Maar toen het virus Nederland binnenkwam, werd haar bomvolle agenda door de maatregelen van het kabinet binnen een dag leeggeveegd.

En wat moet je dan? Als je een kindje van anderhalf jaar oud hebt, net een huis hebt gekocht dat nog compleet verbouwd moet worden, maar er geen cent meer binnenkomt. "Ik moet je zeggen, ik zat er even goed doorheen", vertelt Jesje. Tot ze op een aantal foto's van bekende fotograaf William Rutten werd gewezen, die Nederlanders van achter het raam portretteerde. 

'Wauw, wat was dit leuk'

"Ik besloot een rondje door de wijk te lopen, samen met mijn kindje Teddie, en nam mijn camera mee. We liepen langs bekenden en het leek me leuk om ze bij hun voordeur te fotograferen. Wauw, wat was dat leuk! Ik had eindelijk weer dat sociale contact en kon toch op anderhalve meter afstand blijven als fotograaf."

Jesje plaatste de foto's op haar profiel op Instagram en toen barstte de bom. "Ik kreeg aanvragen van Tilburg tot aan Noord-Friesland, wel 60 berichtjes op een dag. Het liep als een tiet."

Achter elke deur een ander verhaal

Zo schoot Jesje afgelopen weekend 15 deurportretten. Allen om een andere reden, want achter iedere voordeur schuilt een ander verhaal. "Sommigen willen een portret omdat hun kindje is geboren. Door corona mag er niemand langskomen, maar ze willen hun baby natuurlijk wel aan de buitenwereld laten zien. Bij een andere familie kwam ik langs omdat ze corona hadden gehad, maar daarvan waren genezen. De foto's werden de herinnering aan die moeilijke tijd."

Welk deurportret Jesje het meest ontroerde? "Ja, natuurlijk, die van mijn ouders en mijn zusje. Toen ik de foto's later op mijn computer bekeek, kon ik alleen maar janken. Mijn vader is al 80 jaar en ik maak me vanwege corona wel zorgen om zijn gezondheid. Daarnaast zijn we ontzettend close, maar nu kan ik hem al weken niet knuffelen. Dan raakt het mij wel, zo'n foto op anderhalve meter afstand."

Jesje vindt het mooi dat ze zoveel lieve reacties krijgt van haar nieuwe klanten. En dan is het natuurlijk ook mooi meegenomen dat ze in deze periode, waarin al haar afspraken werden geannuleerd, nog wat geld kan verdienen. Een deurportret kost namelijk 85 euro.

Ondanks die nieuwe inkomstenbron hoopt ze toch dat de maatregelen snel weer versoepeld worden, zodat iedereen hun huizen weer uit mag en zij weer als evenementenfotograaf aan de slag kan. "En zodat ik dan eindelijk mijn vader weer kan knuffelen natuurlijk, dat ook."