Ga naar de inhoud
Coronavirus

Iedereen met klachten meteen getest? Zo makkelijk gaat dat niet

Archieffoto Beeld © EPA

"In juni kan iedereen met klachten in ons land worden getest." Met die boodschap kondigde minister Hugo de Jonge gisteren het nieuwe testbeleid aan om het coronavirus te bestrijden. Waar nu specifieke beroepsgroepen worden getest, verdwijnt die drempel straks. Toch is een test ook volgende maand niet met een simpel telefoontje geregeld.

Momenteel worden bij klachten alleen specifieke groepen getest, zoals zorgmedewerkers, leerkrachten en mensen die een groot risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte als zij besmet worden met het coronavirus. 

Nog meer testen

Testlaboratoria zien nu al dat ze capaciteit hebben om meer te testen dan ze nu doen. Zij kunnen 17.500 tests per dag verwerken, maar deden er afgelopen week dagelijks niet meer dan 4.000. Minister De Jonge wil binnen enkele weken toe naar 28.000 testen per dag. 

RIVM-baas:
Lees ook:
RIVM-baas: 'Mondmaskers voorkomen verspreiding virus nauwelijks'

Om het virus beter te kunnen bestrijden, vindt het kabinet het zinvol om nog breder te gaan testen. "Het streven is 1 juni", liet De Jonge weten. Maar het kan zomaar ook later die maand worden voordat iedereen kan worden getest.

Na een positieve testuitslag brengt de GGD van die patiënt in kaart met wie hij of zij in contact is geweest in de besmettelijke periode. Huisgenoten moeten tot 14 dagen na het laatste contact met de patiënt in thuisquarantaine blijven.

'We kunnen het aan'

Voor de GGD's is het enorme klus, maar GGD GHOR Nederland-directeur Hugo Backx is optimistisch.  "Dit kunnen wij aan. We moeten er nog wel het nodige werk voor verzetten, maar wij zijn gewend om zo te werken in crisistijd. Dan moet je gewoon handelen, ook in deze volumes."

Ervaring hebben de GGD's wel met pandemieën, maar deze omvang is ook voor hen nieuw. "Het is ook best spannend voor ons, maar we gaan de uitdaging aan. Bij de Mexicaanse griep hebben wij alle kinderen destijds snel gevaccineerd", zegt Backx. 

Providers
Lees ook:
Providers mogen data coronapatiënten niet delen met overheid

Medewerkers werven

Om de operatie aan te kunnen, werft de GGD nieuwe medewerkers, zoals verpleegkundigen. Daarmee vissen wervers in een vijver die midden in de crisis niet heel groot is. "We zijn mensen aan het omscholen, maar we sluiten niet uit dat vrijwilligers ook kunnen helpen met telefoontjes. We zien dat mensen echt heel graag willen helpen", zegt GGD-directeur Backx. 

Voor het testen van medewerkers in specifieke beroepsgroepen zijn teststraten ingericht, waarbij mensen vanuit hun auto getest kunnen worden. Of dat ook de plekken zijn waar anderen straks getest worden, is nog niet bekend. 

Criteria

Mensen in specifieke beroepsgroepen kunnen hun test nu aanvragen bij hun werkgever. De bedrijfsarts kijkt dan of de medewerker voldoet aan de criteria. Waar anderen zich straks kunnen melden, wordt nog uitgedacht. "Welke groepen geef je voorrang? Kunnen we dit met zijn allen aan? Daarover zijn we in gesprek", zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV).

Huisartsen hopen dat het uitbreiden van het testbeleid niet leidt tot een hausse aan extra werk, zoals telefoontjes van iedereen met lichte coronaklachten. "We moeten ook de reguliere zorg op orde krijgen en kijken naar de groepen die de zorg de afgelopen tijd hebben gemeden".

Zo worden zorgmedewerkers getest

01:29
Een kijkje in de corona-teststraat

Zware of lichte klachten

Wie bepaalt straks dan wie getest mag worden vanaf juni? "Het zal straks aankomen op de vraag vanuit de patiënt. Als iemand hondsberoerd is met benauwdheid, dan moet je gezien en getest worden door de huisarts. Maar als de vraag is: kan ik naar mijn werk en heeft die persoon lichte klachten? Dan kom je in een andere categorie en kan de bedrijfsarts een rol spelen", zegt een woordvoerder van LHV. 

Zomaar een belletje voor een test is er ook straks niet bij. "De drempel moet niet te hoog zijn, maar je hebt altijd supervisie nodig", zegt directeur Backx van de GGD. "Op de een of andere manier moet je die test wel verantwoord uitvoeren."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update