Nederland

Meer transgenders uit de kast: wachtlijsten voor geslachtsveranderingen

06 juli 2016 19:34 Aangepast: 07 maart 2019 10:12

Mannen die vrouw willen worden of vrouwen die man willen worden, dat wordt steeds breder geaccepteerd. Daarom durven meer transgenders zich aan te melden voor een geslachtsverandering. Het gevolg is dat er wachtlijsten ontstaan en dat leidt toe schrijnende situaties.

Bij genderpoli in Amsterdam hebben zich afgelopen jaar veel meer mensen aangemeld. Werden een paar jaar geleden nog jaarlijks 200 mensen geholpen, nu is dat aantal al gestegen naar 680.

Psychisch onderzoek

Het gevolg is dat de wachttijden zijn opgelopen tot 4 à 5 maanden. En als mensen dan toch aan de beurt zijn, kan het nog eens lang duren voordat er iets gebeurt. Zo moeten artsen eerst vaststellen of iemand echt de juiste keuze maakt en er geen andere psychische problemen zijn. "Daar moeten we zorgvuldig in zijn", zegt genderdeskundige Martin den Heijer van het VU Medisch Centrum.

Sommige transgenders hebben dat geduld niet en beginnen op eigen houtje aan hormoonkuren. Ook Nanne duurde het allemaal te lang. Toen hij voor de zoveelste keer te horen kreeg dat hij nog moest wachten tot hij aan de beurt was, begon hij zelf met testosteron te injecteren. Dat werkte, maar daardoor kreeg hij ook gevaarlijke hartkloppingen. Inmiddels wordt Nanne wel behandeld op het VU Medisch Centrum.

'Balans zoek'

Nanne vindt het niet te verteren dat mensen zo lang moeten wachten. "Onbegrijpelijk", zegt hij. "Het VU zegt: wij zijn het kenniscentrum voor genderdysforie in Nederland. Ik begrijp dat patiënten geremd moeten worden zodat ze geen overhaaste beslissingen maken. Maar ze moeten ook inzien mij zeven maanden laten wachten, dan een halfjaar diagnostiek en dan pas legale hormonen, te zwaar is."

"Ik ben heel blij dat er een plek is als het VU, ze hebben zeker verstand van zaken, dat merk ik. Ik vind het goed dat ze mensen proberen te beschermen. Maar de balans lijkt zoek tussen mensen beschermen en de zelfbeschikking van de patiënt."

Genderdeskundige Den Heijer erkent dat de wachttijd te lang is. "De oplossing is om de capaciteit uit te breiden. We moeten kijken of de zorg over het land te spreiden valt", zegt hij. 

Meer op RTLNieuws.nl:

Nanne vertelt: 'Ik kon niet meer als vrouw door het leven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`