Mogelijk een jaar of langer

Organisatoren evenementen in 'diepe, diepe ellende' door besluit kabinet

07 mei 2020 11:58 Aangepast: 07 mei 2020 13:51
Met zoveel mensen bij elkaar kan alleen met een vaccin. Beeld © ANP

Een jaar of nog langer geen grote evenementen, dat is een 'enorm zware klap' voor de branche. Zolang er geen vaccin is tegen het corona-virus, staan festivals, sportwedstrijden en culturele evenementen op losse schroeven. En niemand weet hoe lang dat gaat duren.

In een Kamerbrief van vandaag schrijft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge nog geen datum te kunnen noemen waarop massale evenementen weer mogelijk zijn. "Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoe lang dat gaat duren. We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel."

Evenementenmakers blijven achter in 'diepe, diepe ellende'. Dat zegt de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). "Het is een enorm zware klap", zegt een woordvoerder van de VVEM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom duurt het ontwikkelen van een vaccin zo lang?

Organiseren kost een jaar

Het kost veel tijd om een groot evenement te organiseren. Het is dus goed mogelijk dat er ook als het wel weer kan, er een stuk minder evenementen over zullen zijn, zegt de VVEM. "Als je zo lang niks kan, dan ga je op een gegeven moment je bedrijfsvoering tegen het licht houden. Er zullen ongetwijfeld bedrijven zijn die dit niet overleven." 

Mojo, de organisator van grote concerten en festivals als Lowlands en North Sea Jazz, zegt dat het opzetten van een groot festival een jaar in beslag kan nemen. "Normaal beginnen we daar na de zomer mee. De onzekerheid is nu enorm over wat er straks wel of niet kan."  Mojo noemt het besluit van het kabinet 'heel pittig'. Het bedrijf zegt: "In de planning hielden we rekening met de mogelijkheid dat we in het seizoen 2020-2021 konden gaan inhalen. Die zekerheid hebben we nu dus ook niet meer."

Voetbal zonder publiek

Voetbalwedstrijden en competities kunnen volgens de plannen van het kabinet vanaf 1 september weer plaatsvinden, maar publiek mag er nog niet bij zijn. Ook grote sportwedstrijden vallen onder het verbod, en dus zijn ook de stadions voorlopig leeg.

De KNVB zegt dat de brief van De Jonge als een 'totale verrassing' kwam. "We zouden het verschrikkelijk vinden als er lang niet voor publiek gevoetbald kan worden." De bond spreekt van een 'hele zware financiële klap'.

Een aantal grote evenementen die deze maand zouden plaatsvinden, zijn uitgesteld. Zo zou afgelopen weekend de Grand Prix van Zandvoort worden gehouden, en zou volgende week in Rotterdam het Eurovisie Songfestival zijn.

Losse schroeven

Voorlopig staan die evenementen dus ook voor volgend jaar op losse schroeven. De organisatie van het Songfestival zegt tegen het ANP dat ze later deze maand meer duidelijkheid zullen geven: "Het is nu nog te vroeg om uitsluitsel te geven over de organisatie en de vorm van het ESF in 2021", zegt een woordvoerder.

Ook de Grand Prix van Zandvoort kan voorlopig niet worden verreden. "We hebben ons aan de regels te houden", zegt een woordvoerder. "Zolang het niet mag, komt er geen Grand Prix. In de tussentijd blijven de voorbereidingen in gang."

Als er eenmaal een vaccin is, zal het ook nog wel even duren voor er geracet kan worden, zegt de woordvoerder. "Er komen 100.000 mensen op af, dus we hebben ruim de tijd nodig om dat allemaal op te zetten. Het moet afgestemd worden met de gemeente, de veiligheidsdiensten en onze partners. Voorlopig is er ook nog geen racekalender voor volgend jaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore