Vanwege coronacrisis

Wel of geen orgaandonor? Je krijgt meer tijd om te kiezen

07 mei 2020 09:18 Aangepast: 07 mei 2020 09:22
Een medewerker van het Erasmus MC vertrekt voor het transport van een orgaan. Beeld © ANP

De invoering van de nieuwe donorregistratie sneeuwt onder door de coronacrisis, en daarom krijgen Nederlanders langer de tijd om te kiezen of ze orgaandonor willen zijn of niet.

Veel mensen hebben nu wat anders aan hun hoofd, is de gedachte achter het uitstel, en bijvoorbeeld voorlichtingsbijeenkomsten voor moeilijk bereikbare groepen zijn voorlopig niet mogelijk.

Brief in september

In het donorregister worden mensen die geen keuze hebben gemaakt aangemerkt als iemand zonder bezwaar tegen donatie. Het kabinet schuift de nieuwe registratie nu op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Donorgegevens miljoenen Nederlanders verdwenen uit kluis en mogelijk op straat

Wie op 1 juli, als het nieuwe register officieel van kracht wordt, nog geen keuze heeft gemaakt, krijgt pas vanaf september een brief die waarschuwt dat hij of zij te boek komt te staan als iemand zonder bezwaar tegen orgaandonatie.

Campagne uitgesteld

Sommigen ontvangen die zelfs pas volgend voorjaar. De grote campagne die in de steigers stond, wordt uitgesteld en krijgt een minder aansporende toon.

Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) wilde aanvankelijk in de aanloop naar 1 juli juist alles uit de kast halen om mensen te bewegen een knoop door te hakken. Nu denkt hij er anders over, blijkt uit een tweet van hem: "De coronacrisis heeft grote gevolgen voor alle Nederlanders. Ik wil hen de komende tijd niet belasten met de belangrijke keuze over orgaandonatie. Daarom geef ik mensen langer de tijd; in de zomer van 2021 staat uiterlijk iedereen in het donorregister."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore