Ga naar de inhoud
Onderzoek RIVM

Anderhalve meter? In de praktijk lukt het niet altijd

Archieffoto. Beeld © ANP

Voor veel Nederlanders blijkt het lastig om in de praktijk 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Ruim twee derde van de mensen merkt dat anderen op plekken als de werkvloer of in de supermarkt te dichtbij komen.

Dat is een conclusie van een onderzoek van het RIVM in samenwerking met de GGD's onder 90.000 Nederlanders. Bij het versoepelen van de maatregelen tegen het coronavirus speelt afstand houden nog steeds een belangrijke rol. Van de ondervraagden vindt 83 procent dat die aanpak noodzakelijk is. Maar in de praktijk komt het er niet altijd van.

'Zal uitdaging worden'

Een kwart van de Nederlanders vindt het moeilijk om zich aan de regels te houden, zo blijkt uit het onderzoek. Uit de rondvraag blijkt dat bijna driekwart van de Nederlanders ziet dat in de supermarkt niet altijd afstand wordt gehouden. Op de werkplek vindt twee derde dat de regels niet altijd worden nageleefd.

"Dit toont aan dat we heel goed moeten nadenken over hoe we de anderhalvemeter-samenleving van papier naar de praktijk kunnen vertalen",  zegt onderzoeker Marijn de Bruin van het RIVM in het AD. "Als we straks weer meer naar buiten gaan, als kantoren en de horeca weer openen, zal het echt een uitdaging worden om afstand te blijven bewaren."

Zo
Lees ook:
Zo gaat Nederland weer open – maar 'het begint en eindigt met het gedrag van ons allemaal'

Bij het onderzoek werden respondenten ook naar andere aspecten van het leven tijdens de coronacrisis gevraagd, bijvoorbeeld het wassen van handen. 60 procent van de mensen zegt de tien keer per dag niet te halen, of komt bij het wassen niet tot de aanbevolen twintig seconden. 

Liefst 99,5 procent zegt geen handen meer te schudden. Driekwart niest in de elleboog. En 90 procent zegt geen bezoek te krijgen van meer dan drie mensen tegelijk. 

Tevreden over aanpak

"We zitten in de fase waarin we de overgang moeten maken naar de anderhalvemeter-samenleving", sprak premier Rutte gisteren bij de persconferentie over de versoepeling van de regels. Nederlanders blijken te spreken over de aanpak van de minister-president en het kabinet. 70 procent van de ondervraagden, allen ouder dan 16 jaar, zegt vertrouwen te hebben. 6 procent is totaal niet tevreden. 

Het RIVM en de GGD's zullen de komende tijd om de twee weken eenzelfde onderzoek houden om de staat van de anderhalvemeter-samenleving te peilen. 

Slim slenteren door winkelstraat

01:49
Om de anderhalve meter afstand te waarborgen, wil het Veiligheidsberaad dat er slimme looproutes komen in de winkelstraten.