Ga naar de inhoud
Onderzoek

Coronacrisis of niet, ruim 7 miljoen Nederlanders maken gewoon vakantieplannen

Van de 7,2 miljoen vakantiegangers blijven er 1,8 miljoen in eigen land. Beeld © ANP

Ondanks de coronacrisis zeggen 7,2 miljoen Nederlanders dit jaar gewoon op vakantie te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research. Mensen maken wel minder vakantieplannen dan vorig jaar toen 11,9 miljoen Nederlanders rond deze tijd een trip naar binnen- of buitenland aan het voorbereiden waren.

Het gaat om mensen die van plan zijn om er in de periode tussen mei en september langer dan een week tussenuit te gaan.

Uitstel, geen afstel

Door de onzekerheid van de coronacrisis, inclusief reisbeperkingen, slaan veel mensen een vakantie in de komende maanden over, maar dat wil niet zeggen dat het helemaal niet van een reis naar binnen- of buitenland komt. "In veel gevallen is er wel de wens om de vakantie op een later moment door te laten gaan", zegt Marieke Politiek, directeur van NBTC-NIPO Research

Honderden
Lees ook:
Honderden gedupeerde vliegreizigers melden zich bij claimclub

Driekwart van de Nederlanders zegt dat de coronacrisis grote invloed heeft op de vakantieplannen voor de zomer. Die invloed is groter als het gaat om reizen naar het buitenland dan bij vakanties in eigen land. 

Waar gaan we heen?

Van de 7,2 miljoen mensen met vakantieplannen, zeggen 1,8 miljoen er van plan te zijn om in eigen land te blijven. Zij blijken vooral veel waarde te hechten aan een veilige bestemming. Vijf miljoen Nederlanders willen in de zomer alsnog naar het buitenland. De rest weet nog niet wat de bestemming zal worden.

"De vakantie is voor Nederlanders erg belangrijk", zegt Politiek. "We staan in Europa dan ook bekend als een reislustig volk. Dit onderzoek laat zien dat de wens om te reizen groot is. 
Hoewel veel vakantieplannen voor aankomende zomer door de crisis beïnvloed zijn, gaat het in bijna de helft van de gevallen om uitstel en niet om afstel."

Reisbureau opent deuren, er wordt weer geboekt

01:15
Na de zomer willen we weer de grens over en dan het liefst naar de zon.