Coronacrisis

Einde stijging hypotheekrente voorlopig niet in zicht

07 mei 2020 01:10 Aangepast: 07 mei 2020 12:04
Archieffoto. Beeld © ANP

De hypotheekrente gaat de laatste tijd weer omhoog en daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen. Dat meldt De Hypotheker. Volgens de hypotheekadviseur komt dat door de onzekerheid op de financiële markten over de gevolgen van de coronacrisis.

Wel gaat het vooralsnog om een lichte stijging van de hypotheekrente. Bij een gemiddelde hypotheeklening met een 20-jaars rentevaste periode steeg de rente tussen medio maart en begin mei bijvoorbeeld van 1,97 naar 2,20 procent.

"Doordat de hypotheekrente zeer laag was vóórdat de pandemie uitbrak, is de impact van de crisis op de renteontwikkelingen vooralsnog klein", zegt commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker. "Maar als de crisis voortduurt kan dit veranderen."

Compensatie voor risico

Lange tijd werd verwacht dat de rentetarieven dit jaar op hetzelfde niveau zouden blijven, of mogelijk zelfs nog iets konden dalen. Door de coronacrisis is dat beeld sterk veranderd. Banken vragen nu weer een hogere rente als ze geld uitlenen aan bedrijven of gezinnen om het verhoogde risico te compenseren dat zij door de crisis lopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huis (ver)kopen in coronatijd: is dit een goed moment?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van