Mondkapjes per 1 juni

Ov-bedrijven tevreden over aanpassen coronamaatregelen

06 mei 2020 19:42 Aangepast: 06 mei 2020 19:48
Minder reizigers, dus de NS kan minder geld verdienen. Beeld © ANP

De nieuwe maatregelen voor het openbaar vervoer krijgen de goedkeuring van alle openbaarvervoerbedrijven in Nederland die verenigd zijn in OV-NL. Eén van de maatregelen is dat reizigers vanaf 1 juni verplicht een mondkapje moeten dragen. Daardoor kunnen treinen, trams, bussen en metro's vanaf die datum weer meer gaan rijden.

Vanaf 1 juni mondkapjes verplicht in ov

Omdat het aantal mensen dat met het openbaar vervoer reist zal toenemen, stelt het kabinet per 1 juni het dragen van een mondkapje daar verplicht.

"Wij zijn verheugd dat onze brief heeft bijgedragen aan de versnelde besluitvorming van het kabinet, in lijn met ons advies." zegt Pedro Peters, de voorzitter van OV-NL in een reactie. Vorige week vrijdag hebben de ov-bedrijven en de decentrale overheden volgens OV-NL een 'richtinggevend advies aan het kabinet' geschreven.

Nederland bereikbaar houden

"We willen Nederland graag bereikbaar houden en onze bijdrage leveren als maatregelen versoepeld worden", zegt Peters.

De ov-bedrijven gaan de besluiten van het kabinet de komende weken uitwerken. Dat begint maandag, als de basisscholen weer opengaan. De tweede fase start 1 juni, als het voortgezet onderwijs weer begint. Het dragen van mondkapjes wordt dan in het ov verplicht en de dienstregelingen worden uitgebreid.

Het ov was sinds maart alleen bedoeld voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met cruciale beroepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf 1 juni mondkapjes in openbaar vervoer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore